FOTO Noul Centru vechi al Bucureștiului: lucrările la prima stradă, aproape de final

Spread the love

Negustori, prima stradă reabilitată din „Noul Centru Vechi” al Bucureștiului, este aproape gata.

Trotuarele au fost eliberate de mașini și lărgite, iar carosabilul este la același nivel cu trotuarul, o noutate pentru București.

Toată suprafața este pavată, specific zonelor pietonale.

Față de Centrul Vechi, care teoretic este pietonal, aici circulația mașinilor este permisă, sunt și locuri de parcare pe margine, însă a fost introdus sens unic, iar viteza cu care se circulă este redusă prin conformația străzii.

Proiectul este realizat de Primăria Sectorului 2, care are în plan să facă un nou ”Centru vechi”, peste drum de Centrul Istoric.

Este vorba despre zona cuprinsă între străzile Hristo Botev, Calea Călărașilor, Sfântul Ștefan și bulevardul Carol, o zonă cu case vechi superbe, contruite în sec XIX-XX, cu curți generoase și perdele de arbori care se unesc și creează un tunel de vegetație.

În ultimii 20 de ani, zona însă a fost acaparată de mașini, iar spațiul public abandonat.

FOTO Cum arată strada Negustori după reabilitare/în lucruStrada Negustori înaintePe lângă strada Negustori, unde lucrările au început toamna trecută, în această primăvară au intrat în lucru încă 3 străzi – Plantelor, Popa Soare și Ștefan Mihăileanu – care au termen de finalizare tot anul acesta, potrivit datelor comunicate de Primăria Sectorului 2.

Din datele culese de pe teren de reporterul HotNews.

ro, lucrările cele mai avansate sunt pe strada Ștefan Mihăileanu, unde o parte din trotuare au fost deja făcute, dar și pe strada Popa Soare.

Pe strada Plantelor lucrările sunt la început.

Strada Ștefan MihăileanuStrada Popa SoareStrada PlantelorAnul acesta ar urma să înceapă lucrările de modernizare și pentru străzile Constrantin Kirițescu, Alexandru Romano, Piața Mântuleasa intersecție cu Plantelor, spun reprezentanții Primăriei Sectorului 2.

Doar pentru străzile care vor fi reabilitate anul acesta – Negustori, Plantelor, Popa Soare, Ștefan Mihăileanu, Kirițescu, Alexandru Romano, Piața Mântuleasa intersecție cu Plantelor, valoarea este de circa 25 milioane lei, potrivit datelor comunicate de Primăria Sector 2.

Proiectul „Noul Centru Vechi” prevede reabililarea și mărirea suprafeței pietonale pe următoarele străzi din perimetrul Hristo Botev, Calea Călărașilor, Sfântul Ștefan și bulevardul Carol: Valoarea investițiilor se ridică la circa 60 milioane lei, iar străzile vor fi reabilitate în următorii 3-4 ani.

„Am început deja să refacem anumite străzi și arată foarte bine.

Strada Negustori este una dintre ele.

Vrem să refacem toate străzile în același fel, crescând foarte mult spațiul pietonal.

Anul acesta va fi gata strada Negustori.

Avem deja autorizații, cred eu, pentru șapte străzi.

Deci anul acesta vor fi gata mai multe străzi în această zonă.

Este un proiect care durează, va dura mai mulți ani, nu le putem face pe toate deodată, că oamenii au nevoie să circule pe acolo.

Adică e evident, în unii ani facem niște străzi, în alți ani, alte străzi ș.

a.

m.

d.

Deci va dura câțiva ani, dar spun eu că în 3-4 ani se va vedea o schimbare fundamentală”, a explicat primarul Radu Mihaiu pentru HotNews.

ro.

Edilul spune că „Noul Centru Vechi” va fi unul „de zi” față de Centrul Vechi care este cunoscut în special pentru viața de noapte.

„Bucureștiul are nevoie de un Centru vechi de zi, avem unul de noapte, dar avem nevoie și de unul de zi.

Eu cred că investiția în infrastructura stradală, în pietonalizare, în spații publice de calitate, va atrage și investiții private, fiindcă majoritatea covărșitoare a proprităților și a clădirilor de patrimoniu sunt private, și cred că o dată cu dezvoltarea infrastructurii stradale și pietonalizare se va dezvolta foarte mult și zona aceasta de patrimoniu privat, investitorii vor vrea să vină în zonă, să restaureze aceste clădiri și să arate bine, să atragă turiști.

O investiție a administrației publice în infrastructură de calitate va duce la investiția mediului privat în case de patrimoniu”, a explicat Mihaiu.

Primarul spune că în zonă se pot face în casele vechi galerii de artă, cafenele, terase, restaurante, piațete unde se întâmplă evenimente stradale, mici hoteluri.

„Tot ce vedem în centrul vechi din alte orașe”, spune primarul.

Mihaiu spune că în unul dintre sondajele pe care le-a făcut recent, a întrebat și dacă oamenii sunt de acord cu extinderea spațiului pietonal în Sectorul 2, în detrimentul spațiului carosabil, iar răspunsul este unul surprinzător.

„Știți că toate partidele politice fac tot felul de sondaje în perioada aceasta, am făcut și noi, și una din întrebările din sondajul pe care l-am făcut la nivelul Sectorului 2 a fost și pe politici publice.

Și întrebarea a sunat în felul următor „Ați fi de acord cu creșterea spațiului pietonal, chiar dacă asta înseamnă reducerea spațiului carosabil?” Răspuns da sau nu.

Sau „Ați fi de acord mai degrabă cu creșterea spațiului carosabil, chiar dacă asta înseamnă reducerea spațiului pietonal?” Și, spre surprinderea celor mai vocali dintre criticii mei, să știți că oamenii au răspuns că își doresc mai mult spațiu pietonal, chiar dacă asta înseamnă mai puțin spațiu carosabil”, a explicat primarul.

Studiul de regenerare urbană a zonei a fost realizat de Primăria Sectorului 2 în parteneriat cu Banca Mondială.

Primăria Sectorului 2 vrea să reamenajeze zona, să crească suprafața pietonală cu aproape 200%, inclusiv prin pietonizarea unor străzi, să dea mașinile jos de pe trotuar și să le pună în parcări amenajate, să amenajeze mai multe spații verzi, piste pentru biciclete și piațete publice.

Suprafața pietonală propusă este marcată cu albastruPe majoritatea străzilor, circulația auto ar fi păstrată, însă s-ar institui majoritar sens unic și s-ar lăți trotuarele, astfel că zona ar deveni mai prietenoasă cu pietonii, conform proiectului.

Vor fi amenajate și locuri de parcare, iar din designul străzii nu se va mai putea parca pe trotuar, așa cum se întâmplă acum.

Străzile Culmea Veche, Calotești, Negustori între str.

Calotești și Hristo Botev, intrarea Mântuleasa, sunt propuse pentru a deveni pietonale, de exemplu.

Strada Calotești, propunere de pietonizareStrada Dimitrie Racoviță – propunerea este să devină cu sens unic, iar pe stânga și pe dreapta să fie amenajate parcăriStrada Mântuleasa: existent vs propunere de regenerarePiațete sunt propuse pentru a fi amenajate pe strada Sfântul Ștefan, pe strada Mântuleasa, lângă biserică, pe Calea Moșilor, lângă Biserica Sfinților, între strada Plantelor și strada Sf.

Ștefan.

Piațeta de lângă Biserica Sfinților de pe Calea Moșilor – existent vs propunere regenerarePiațeta dintre străzile Sf.

Ștefan și Plantelor – existent vs propunere regenerarePiațeta de lângă biserica Mântuleasa – existent vs propunere regenerarePiațetă Strada Negustori – existent vs propunere regenerarePiațetă Strada Sf.

Ștefan – existent vs propunere regenerareÎn ceea ce privește vegetația, se propune înverzirea zonei prin creșterea numărului de arbori plantați de la 293 la 1.

228.

Sursa foto: Primăria Sectorului 2 și Google Maps.

Lasă un răspuns