VIDEO Record mondial stabilit de 3 ruși care s-au parașutat din stratosferă la Polul Nord într-o misiune cu implicații geopolitice

Spread the love

Trei ruși au stabilit un record mondial după ce au sărit cu parașutele din stratosfera Pământului și au aterizat la Polul Nord în cadrul unei misiuni care a fost folosită de asemenea pentru a testa un nou prototip pentru un sistem de comunicații, relatează Reuters.

Mihail Kornienko, Alexandr Linnik și Denis Yefremov au sărit cu parașutele dintr-un avion Iliușin-76 de la o înălțime de 10.

500 de metri, petrecând în jur de două minute și jumătate în cădere liberă înainte să își deschidă parașutele la o altitudine de aproximativ 1.

000 de metri deasupra solului.

Coborârea lor a fost filmată și difuzată de televiziunile rusești:🇷🇺 🪂The Russians were the first in the world to make a stratospheric parachute jump to the North PoleMikhail Kornienko, Alexander Lynnik and Denis Efremov successfully landed from a height of 10,000 meters.

pic.

twitter.

com/tNWjl2bDfKNikita Tsaplin, organizatorul misiunii, a declarat că toți cei 3 bărbați au suferit degerături la obraji, în pofida faptului că au purtat măști încălzite.

Pe măsură ce ei coborau către sol cu o viteză de peste 300 de kilometri pe oră, temperatura de -50 de grade Celsius a aerului era resimțită ca fiind de -70 de grade.

Ei au aterizat în apropierea bazei polare rusești Barneo, unde Tsaplin afirmă că au reușit să pornească un server folosind generatoare diesel și să stabilească o conexiune prin satelit.

Echipamentul lor fusese parașutat mai devreme de la o altitudine mai joasă.

Tsaplin a spus că rușii au reușit să trimită date printr-un sistem experimental, admițând însă că acesta nu se apropie deocamdată de capabilitățile celui dezvoltat de compania americană Iridium Communications și folosit pentru comunicații la ambii poli ai Pământului.

„Bineînțeles, soluția noastră este un prototip, dar tot am reușit să ne conectăm de la serverul nostru la satelitul nostru și să transferăm date”, a declarat Tsaplin, managerul și unul dintre cofondatorii RUVDS, un furnizor de servere.

„Sigur, nu este încă [la nivelul] Iridium, dar am făcut unii pași mici în acea direcție și asta a fost de fapt sarcina – să vedem cât de realist ar fi să construim o soluție low-cost pentru a obține acces la un satelit de la un calculator”, a mai spus acesta.

Sistemele de comunicații pentru Arctica vor deveni tot mai importante pe măsură ce concurența dintre Statele Unite, Rusia și China se intensifică în această zonă a lumii odată cu încălzirea temperaturilor din cauza schimbărilor climatice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertiza încă din august 2022 că Alianța trebuie să își sporească prezența în Arctica, afirmând atunci că Rusia este pe cale să îşi redeschidă bazele din epoca sovietică din teritoriile sale arctice şi să staţioneze acolo arme de ultimă generaţie, cum ar fi rachete hipersonice.

El a amintit de asemenea că Beijingul şi-a arătat la rândul său un interes tot mai mare față de regiune.

Comentariile lui Stoltenberg au venit la doar câteva zile după ce SUA au anunțat că vor numi în premieră un ambasador pentru Zona Arctică în contextul tentativelor rusești de a-și extinde influența în regiune.

„O regiune Arctică care este pașnică, stabilă, prosperă și cooperează este de o importanță strategică critică pentru Statele Unite și o prioritate pentru secretarul [de stat Antony] Blinken”, afirma la momentul respectiv un comunicat remis presei de Departamentul de Stat de la Washington.

Lasă un răspuns