Unele case noi sunt niște „cotețe” din punctul de vedere al eficienței energetice, deși costă 250.000 de euro, spune un expert

Spread the love

Deși costă peste 250.

000 de euro și arată foarte bine, unele case noi sunt la nivelul anilor 1960 din punctul de vedere al eficienței energetice, spune Ionuț Chete, inginer specializat în eficiența energetică a clădirilor la Universitatea Politehnică din Goteborg, Suedia.

Mai mult, deși urmează să intre în vigoare un standard de eficiență energetică pentru clădirile noi, primarii din comunitățile mici nici n-au auzit de așa ceva.

„Clădirile noi arată foarte bine, dar, cu ajutorul unor echipamente specifice, eu văd ce nu se poate vedea cu ochiul liber, exact pierderile de căldură.

Testez case executate anul trecut sau acum doi ani, care sunt la nivel de 1960, chiar dacă au izolație, chiar dacă au ferestrele performante, chiar dacă au costat peste 250.

000 de euro probabil, sunt niște cotețe.

Și nu glumesc și nu exagerez cu absolut nimic, acesta este nivelul”.

Chete a făcut aceste declarații joi, în conferința de închidere a programului „Eficiența energetică în locuințe, clădiri și rețele inteligente”, derulat de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), pe parcursul unui an, în mai multe regiuni din țară.

Starea unei clădiri este responsabilă de circa 35-40% din energia totală utilizată de respectivul consumator.

„O renovare medie ajută la o economie de 60% la factura la energie, iar o renovare aprofundată poate să asigure o reducere de peste 90%.

Subliniez astfel importanța renovării clădirilor și a renovării corecte, nu cum se face astăzi, cu polistiren”, a mai spus Chete.

El a subliniat că, pe parcursul derulării proiectului, a observat lipsa de informații din comunitățile mici pe tema eficienței energetice, inclusiv la nivelul primăriilor.

„Am văzut că lumea nu știe despre ce discutăm.

Mă uitam la stimabilii domni primari sau viceprimari din teritoriu, din comunități mici, care pur și simplu se uitau lung și nu știau, pur și simplu nu aveau informațiile de care aveau nevoie.

I-am întrebat simplu: știți că din luna iulie orice autorizare pentru construirea unei clădiri în comunitățile voastre trebuie să îndeplinească standardul nZeb (aproape zero emisii – n.

r.

).

Ei au întrebat: „Poftim?! Ce?!”.

Adică vorbim de o legislație care trebuie aplicată fizic, real, în teritoriu și cei care trebuie să pună parafa de autorizat pentru construire nu știau despre ce vorbim.

Nu mai vorbesc de specialiștii care ar trebui să analizeze toate aceste proiecte, care fizic nu există în comunitățile mici.

Poate în orașele mari, da, avem specialiști care să spună ce să modificăm ca să ajungem în acest standard”, a completat Chete.

„Ceea ce trebuie schimbat într-adevăr în România – îmi pare rău că trebuie să spun asta, eu vin din țările nordice, care au altă mentalitate vizavi de tot ceea ce se face – în România trebuie să învățăm să le facem pe bune, nu doar pe hârtie”.

Până acum, în România au fost renovate între 8 și 10% din parcul de clădiri, ceea ce este foarte puțin, a mai spus el:„Nu putem numi că facem eficiență energetică cu mai puțin de 10% din clădiri renovate”.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns