Statele Unite s-au opus prin veto aderării depline a Palestinei la ONU

Spread the love

Statele Unite s-au opus joi prin veto în Consiliul de Securitate aderării Palestinei ca membru cu drepturi depline la ONU, o posibilitate criticată de aliatul lor, Israelul, potrivit AFP.

Proiectul de rezoluție prezentat de Algeria, care „recomandă Adunării Generale ca statul Palestina să fie admis ca membru al Organizației Națiunilor Unite”, a primit 12 voturi pentru, unul împotrivă și două abțineri.

Pentru a fi adoptată, o rezoluție a Consiliului are nevoie de cel puțin nouă voturi favorabile și de niciun veto din partea SUA, Marii Britanii, Franței, Rusiei sau Chinei.

Statele Unite au declarat miercuri că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părți și nu la Națiunile Unite.

„Nu considerăm că a face o rezoluție în Consiliul de Securitate ne va duce neapărat într-un loc în care să putem găsi .

.

.

o soluție cu două state care să meargă mai departe”, a declarat miercuri ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

În prezent, palestinienii au statutul de stat observator nemembru, o recunoaștere de facto a statutului de țară care a fost acordată de Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, în 2012.

Însă o cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate și apoi de cel puțin două treimi din Adunarea Generală.

Guvernul spaniol va decide în săptămânile următoare să recunoască Palestina ca stat, indiferent dacă alte state membre ale UE se vor alătura sau nu acestui demers, relatează joi agenţia EFE.

Indiferent dacă alte ţări se alătură sau nu poziţiei Spaniei de a recunoaşte statul palestinian, guvernul de la Madrid a adoptat deja o decizie politică şi va anunţa această recunoaştere înainte de sfârşitul primului semestru al anului în curs, mai degrabă în următoarele săptămâni, afirmă sursele guvernamentale spaniole citate de agenţia EFE.

Premierul Pedro Sanchez a efectuat un turneu în mai multe ţări din UE pentru a impulsiona recunoaşterea statului palestinian şi s-a întâlnit la Bruxelles, în marja Consiliului European extraordinar desfăşurat miercuri şi joi, cu omologii săi din Malta şi Luxemburg, Robert Abela şi Luc Frieden.

Lasă un răspuns