LIVE Israelul va evita o lovitură de amploare împotriva Iranului. În schimb, SUA au aprobat asaltul asupra Rafah – presă

Spread the love

Israelul și SUA ar fi ajuns la un acord pentru gestionarea operațiunilor împotriva Hamas, în Rafah, și împotriva Iranului, după atacul de sâmbătă noapte, scrie presa israeliană citând surse qatareze.

Între timp, liderii UE au decis miercuri să intensifice sancțiunile împotriva Iranului, în vreme ce la ONU, Consiliul de Securitate va vota zilele următoare cererea palestiniană de a deveni membru cu drepturi depline.

09:20Times of Israel și Jerusalem Post citează joi informațiile dezvăluite de ziarul qatarez Al-Arabi Al-Jadeed, potrivit cărora SUA au aprobat potențiala operațiune din Rafah, obținând în schimb promisiunea că Israelul nu va lansa un contraatac de amploare asupra Iranului.

Israelul a anunțat de ceva vreme intenția de a lansa o operațiune în Rafah, ultimul oraș din Gaza aflat în mâinile Hamas, în ciuda reticenței SUA și a criticilor comunității internaționale, care se teme de o creștere a numărului de victime printre civili.

Patru batalioane Hamas ar fi staționate în Rafah, împreună cu peste un milion de civili care se adăpostesc acolo după ce au fugit de luptele din alte părți ale Fâșiei.

Israelul crede că la Rafah sunt ascunși principalii lideri Hamas, posibil împreună cu ostaticii israelieni încă în viață.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat de mai multe ori că a aprobat planurile pentru o operațiune la Rafah și, mai recent, a declarat că a fost stabilită și o dată pentru lansarea asaltului.

08:02Avioanele de luptă israeliene au atacat clădiri militare și alte infrastructuri Hezbollah din zona Khiam, sudul Libanului.

07:18Este puțin probabil ca Israelul să atace Iranul înainte de sfârșitul Paștelui, a declarat un oficial american pentru ABC News.

Sărbătoarea evreiască începe luni seara și durează până pe 30 aprilie.

Rețeaua citează, de asemenea, surse israeliene care spun că Israelul s-a pregătit de două ori pentru ripostă dar apoi a renunțat .

05:53Postul public de radio al Israelului a transmis că Israelul va răspunde atacului iranian, dar nu conform planificării inițiale, deoarece „sensibilitățile diplomatice au învins”.

Netanyahu a renunțat la planurile pregătite dinainte de răzbunare împotriva Iranului, după ce a vorbit cu președintele american Joe Biden, a informat și televiziunea israeliană miercuri.

Potrivit radiodifuzorului public Kan, cabinetul aprobase deja o serie de posibile răspunsuri care urmau să fie efectuate.

„Răspunsul nu va mai fi cel planificat, sensibilitățile diplomatice au învins”, a declarat o sursă principală citată pentru postul de radiodifuzor.

„Va fi un răspuns, dar diferit de ceea ce era planificat”.

05:10 Sirenele avertizând apropierea unor rachete au fost activate în mai multe comunități de-a lungul graniței Israel-Liban.

05:00Liderii Uniunii Europene au decis miercuri să intensifice sancțiunile împotriva Iranului, după ce atacul Teheranului cu rachete și drone asupra Israelului a făcut ca puterile mondiale să încerce să prevină escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu.

Summitul de la Bruxelles este prima întâlnire a celor 27 de lideri naționali ai UE de la atacul de sâmbătă, la peste șase luni de la războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas, susținută de Iran.

Israelul a semnalat că va riposta, dar nu a spus cum.

Liderii UE au condamnat atacul iranian, și-au reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului.

Lasă un răspuns