Cât de rău ne face zgomotul din orașe – Cum stă România la acest capitol

Spread the love

În România, aproape trei milioane de oameni se confruntă cu un nivel ridicat de zgomot produs de traficul rutier în timpul nopții, iar acest lucru poate avea efecte grave asupra sănătății, cum ar fi cele asupra inimii și a sistemului circulator.

Pe termen lung o consecință este reducerea calității somnului, însă nu este singura.

O analiză InfoClima.

ro arată cât de rău ne face zgomotul din orașe.

Poluarea fonică este generată de traficul rutier, feroviar și aerian.

În România, aproape 4 milioane de persoane sunt expuse la un nivel ridicat de zgomot produs de traficul rutier în timpul zilei (55 dB), aproape 3 milioane se confruntă cu un nivel ridicat de zgomot produs de traficul rutier în timpul nopții (50 dB) și aproape 150.

000 persoane sunt expuse la un nivel ridicat de zgomot produs de traficul feroviar în timpul zilei (55 dB).

Aproape 133.

000 persoane sunt expuse la un nivel ridicat de zgomot produs de traficul feroviar în timpul nopții (50 dB ), și aproape 20.

000 sunt afectați de expunerea la zgomote puternice produse de traficul aerian, atât ziua cât și noaptea.

Aproape 16.

000 persoane sunt expuse la un nivel ridicat de zgomot produs de industrie în timpul zilei (55 dB), în România, iar peste 7.

000 în timpul nopții.

Sursele industriale pot fi atât instalații industriale mari, cât și mici surse precum uneltele mici sau mașinile de lucru utilizate în fabrici.

România stă cel mai prost din Europa, conform raportului Environmental noise in Europe din 2020, dacă vorbim despre procentul locuitorilor expuși la poluarea fonică industrială.

Chiar dacă industria a avut un declin în România, tot mai întâlnim fabrici precum Kronospan la Brașov și Sebeș, Azomureș la Târgu Mureș sau altele.

Cele mai grave efecte ale zgomotului asupra sănătății, cum ar fi cele asupra inimii și a sistemului circulator, care pot duce la mortalitate prematură, se presupune că sunt declanșate de efecte fiziologice și emoționale pe termen lung, precum și de o reducere a calității somnului.

Este probabil ca aceste efecte asupra sănătății să fie subestimate si realitatea sa fie mult mai gravă.

Alte efecte ale zgomotelor puternice implică: Iritarea.

Este unul dintre cele mai răspândite răspunsuri la zgomot și este descrisă ca o reacție de stres care înglobează o gamă largă de sentimente negative, inclusiv tulburare, nemulțumire, stres, iritare și deranj.

Răspunsul individual la zgomot depinde nu numai de nivelurile de expunere, ci și de factori contextuali, situaționali și personali.

Acesta poate iniția reacții fiziologice de stres care, dacă sunt pe termen lung, ar putea declanșa apariția bolilor cardiovasculare.

Tulburarea somnului.

Somnul are rolul de a facilita funcțiile vitale ale organismului nostru.

Zgomotul îl fragmentează, îi reduce continuitatea și reduce durata totală a somnului, ceea ce poate avea impact asupra vigilenței, performanței la locul de muncă și calitatea vieții.

Restrângerea perioadei în care dormim determină, printre altele, modificări ale metabolismului glucozei și dereglează pofta de mâncare, afectează memoria și creează o disfuncție la nivelul vaselor de sânge.

Perturbarea somnului pe termen lung poate duce, de asemenea, la probleme de sănătate cardiovasculară.

Efecte cardiovasculare si metabolice.

Zgomotul este un factor de risc important pentru bolile cronice.

Expunerea la zgomot activează reacții de stres în organism, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale, la modificarea ritmului cardiac și la eliberarea de hormoni de stres.

În plus, efectele cardiovasculare și metabolice legate de expunerea la zgomot pot fi, de asemenea, o consecință unei reduceri a calității somnului, cauzată de expunerea la zgomot în timpul nopții, printre alte efecte suplimentare sau mecanisme intercorelate.

Aceste efecte cronice pot duce la mortalitate prematură.

Dezvoltarea cognitivă la copii.

Zgomotul din sălile de clasă îi afectează pe copii în multe feluri, inclusiv prin scăderea motivației, reducerea vorbirii, înțelegerea și concentrarea, producând enervare și deranj, și creșterea neliniștii.

Ca urmare, copiii expuși la zgomot la școală pot avea o capacitatea de citire, memoria și performanțe mai slabe.

Deficiența cognitivă ar putea fi legată și de expunerea la zgomot acasă, în timpul orelor de somn, ceea ce poate cauza o stare de spirit scăzută, oboseală și o performanță scăzută în îndeplinirea sarcinilor.

De asemenea, zgomotul de acasă poate fi legat de hiperactivitate și de probleme de neatenție, care pot cauza performanțe școlare mai scăzute.

Citește articolul complet pe InfoClima.

roSursa foto: Dreamstime.

com

Lasă un răspuns