VIDEO Ciolacu vrea ca „România să fie poarta de investiții a statului Qatar în UE”: Avem proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Lista de priorități

Spread the love

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat miercuri motivul pentru care s-a dus în Qatar însoțit de mai mulți miniștri din Guvern, din domenii strategice de interes reciproc precum transporturile, energia, economia, agricultura și digitalizarea.

„Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro.

Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană”, a declarat premierul.

Într-o declarație comună cu Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar, Ciolacu a spus că i-a propus acestuia un parteneriat strategic „extrem de pragmatic și realizat în jurul proiectelor economice concrete și investițiilor”.

Premierul a precizat că toate aceste oportunități de investiții vor fi detaliate în cadrul întâlnirii care va avea loc miercuri cu Fondul Suveran de Investiții al statului Qatar, unul dintre cele mai solide și importante la nivel mondial.

Premierul a mulțumit pentru rolul jucat de Qatar în eliberarea ostaticilor români din Fâșia Gaza și pentru sprijinul acordat în pandemie, când statul Qatar a donat României echipamente medicale și materiale sanitare.

Surse guvernamentale au declarat marți pentru HotNews.

ro că printre proiectele care vor fi propuse de România se numără dezvoltarea portului Constanța, a autostrăzii Comarnic-Brașov, a căii ferate Predeal-Brașov, dezvoltare terminal în aeroportul Traian Vuia din Timișoara.

În domeniul energiei este propus un proiect de offshore eolian cu Qatar Energy, iar în domeniul digitalizării sunt propuse investiții de peste 1,06 miliarde de euro, printre care:La Doha, prim-ministrul României și delegația guvernamentală vor avea întrevederi tete-a-tete și în plenul delegațiilor cu Prim-ministrul Statului Qatar și ministru al Afacerilor Externe.

Împreună cu omologul său din Qatar, prim-ministrul României va participa la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale.

Cei doi înalți oficiali vor susține declarații comune de presă.

În Qatar, șeful Executivului român va avea discuții cu reprezentanții Autorității de Investiții, fondul suveran de investiții al statului.

Lasă un răspuns