Banani japonezi, rodii sau mandarini au costat peste 300.
000 de euro.
„Majoritatea sunt specii care mor în România”, avertizează o specialistă consultată de către Buletin de București, care a publicat o investigație ce arată că în septembrie și octombrie 2023 compania municipală Algorithm Construcții S3 a cumpărat mai multe plante exotice de la companii din Turcia și Grecia.
„Nu putem discuta despre aclimatizare în cazul acestor plante deoarece ele provin din zone mult mai calde.
Noi suntem în zona climatică 6, cu mici zone de 5 și luăm plante din zona 9, unde este exponențial mai cald.
Nu se pot aduce plante de la tropice în Alaska.
Aceste afirmații, conform cărora orice planta exotică se poate aclimatiza în România, mi se par de o obrăznicie incredibilă.
Dacă această aclimatizare este posibilă, de ce nu aclimatizam planta de cafea la noi în țară? De ce nu facem plantații de cafea în Bărăgan în locul celor de porumb?“, a spus peisagista Diana Culescu pentru Buletin de București.
De unde a pornit subiectul?În septembrie și octombrie 2023, Algorithm Construcții, firmă controlată de primarul Sectorului 3 Robert Negoiță, a cumpărat mai multe plante exotice de la companii din Turcia și Grecia, arată o investigație a sursei citate,În total, cetățenii sectorului 3 au achitat aproape 300 de mii de euro pentru portocali, mandarini, banani japonezi, palmieri, hortensii și alte tipuri de plante exotice.
Buletin de București publică facturi ale acestor achiziții.
Achizițiile au fost făcute în urma unui „turneu” internațional, în urma căruia Robert Negoiță a vizitat cinci orașe, de la Istanbul la Atena.
Primarul s-a cazat, pe bani publici, la hoteluri de patru și cinci stele și a închiriat mașini de lux, precum Mercedes-Benz E Class.
Toate aceste costuri i-au fost acoperite de Algorithm Construcții, una dintre companiile municipale din subordine.
Reporterii Buletin de București l-au contactat telefonic pe primarul Robert Negoiță.
El a transmis că plantele exotice au fost cumpărate pentru ca bucureștenii, în special copiii, care nu-și permit vacanțe în țările tropicale să aibă „oportunitatea“ să le vadă în București.
„Le avem ca să le avem pentru că eu consider că o componentă a educației este și aceasta.
Să vină copiii, să vină oameni care nu-și permită să meargă să le vadă în zonele tropicale, și atunci să le vadă aici, în București.
Avem această oportunitate care se numește Hala Laminor și care arată extraordinar și care este vizitată de din ce în ce mai mulți oameni.
Noi nu facem recoltă acolo”, a spus primarul Robert Negoiță.
Conform achiziției, ”zonele tropicale” la care se referă politicianul sunt Turcia și Grecia.