Vlad Pascu, şoferul care, drogat fiind, a intrat cu mașina în două grupuri de opt tineri la 2 Mai, iar doi studenți au murit, în august 2023, rămâne în arest preventiv, a decis marți Tribunalul Constanța, după ce tânărul a cerut să fie judecat în arest la domiciliu.
Mai mulţi tineri au protestat în faţa Tribunalului Constanţa şi au cerut dreptate pentru victime.
Tribunalul Constanţa a judecat, marţi, contestaţia formulată la decizia Judecătoriei Mangalia prin care Vlad Pascu rămâne arestat preventiv.
Instanța a decis ca tânărul să rămână în continuare în arest preventiv, decizia fiind definitivă.
„S-a judecat contestaţia împotriva măsurii arestului preventiv.
Am cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
(.
.
.
) Apreciem că o măsură preventivă după opt luni este un termen rezonabil şi cred că s-ar putea dispune înlocuirea acestei măsuri preventive”, a susținut apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Alin Trandafirescu, la ieşirea de la instanţă, conform News.
ro.
Întrebat de ce Vlad Pascu nu vrea să fie prezent în sala de judecată, avocatul a susținut că „s-a creat o confuzie” și că aceasta a fost decizia instanței „probabil pentru a nu se isca nu ştiu ce situaţie cumva extremă sau periculoasă”.
„S-a creat o confuzie.
Nu este dreptul de a alege al inculpatului.
Instanţa decide dacă îl citează cu prezenţă fizică sau prin videoconferinţă.
Având în vedere că e un caz extrem de mediatizat fără să înţeleg argumentele concrete pentru care se face acest lucru, pentru că nu este singurul accident auto cu asemenea urmări.
Mai avem un asemenea accident inclusiv la Alba Iulia, unde inculpatul este în arest la domiciliu.
Că vă convine sau că nu vă convine, realitatea în România asta este.
Prin urmare, astăzi chiar cred că trebuia să fie prezent, dar având în vedere situaţia pe care o prezentaţi la fiecare jurnal de ştiri, ameninţările pe care părţile civile în dosar le-au făcut, probabil că instanţa a considerat pentru o bună desfăşurare a contestaţiei să nu fie prezent pentru a nu se isca nu ştiu ce situaţie cumva extremă sau periculoasă”, a mai spus avocatul Alin Trandafirescu.
De asemenea, la Tribunalul Constanţa mai mulţi tineri, printre care şi studenţi la Facultatea de Drept, au protestat în faţa instanţei şi au cerut dreptate pentru victimele accidentului de la 2 Mai.
„Am decis să ne strângem astăzi ca să reuşim să facem dreptate pentru Sebi şi Roberta, pentru că ceea ce se întâmplă în ţara noastră nu este corect şi mi-aş dori ca prin paşii făcuţi astăzi să reuşim să schimbăm ceva.
Mi-aş dori din suflet”, a declarat jurnaliştilor o participantă la protest.
„Suntem de părere că este un omor cu intenţie şi nu ucidere din culpă.
Ne-am dori ca încadrarea să se facă corect pentru că în locul celor doi copii puteam fi noi sau apropiaţii noştri”, a afirmat o altă tânără participantă la protest.
Judecătoria Mangalia a decis, săptămâna trecută, ca Vlad Pascu să rămână în arest preventiv încă 30 de zile, iar decizia a fost contestată la Tribunalul Constanţa.
Procesul lui Vlad Pascu este judecat de Judecătoria Mangalia, care la ultimul termen a respins cererea familiilor victimelor de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat în cazul lui Vlad Pascu.
Adrian Cuculis, avocatul părinților victimelor, a amintit că la un termen anterior Vlad Pascu, audiat prin videoconferință, și-a recunoscut fapta, iar judecătoarea a acceptat procedura simplificată, ceea ce ar însemna o reducere cu o treime a pedepsei.
Accidentul a avut loc în 19 august 2023, pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, după ce Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului.
Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii fiind studenți la Facultatea de Geografie a Universității București, au murit pe loc.
Alți trei tineri au fost răniți.
Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.
Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare.
Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte.
A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă.
La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.
CITEȘTE ȘI: