Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, urmăriți penal în dosarul Mineriadei din 1990. Foștii demnitari, cercetați pentru „infracțiuni contra umanității”.

Spread the love

  Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, ministrul Justiției, cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu în Dosarul Mineriadei din 1990, fost prim-ministru, respectiv viceprim-ministru de Interne la acea vreme.

Fostul premier Petre Roman şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu  vor fi cercetați pentru „infracțiuni contra umanității”.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis ministrului Justiţiei, Alina-Ştefania Gorghiu, cererile de urmărire penală astfel cum au fost solicitate, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr.

47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, faţă de un fost prim-ministru al Guvernului României şi faţă de un fost viceprim-ministru al Guvernului României, în temeiul dispoziţiilor art.

109 alin.

(2) din Constituţia României, ale Legii nr.

115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ale art.

305 alin.

(4) din Codul de procedură penală, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr.

270/2008, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce îi vizează pe Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, şi pe Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României”, informează, marţi, Administraţia Prezidenţială.

Astfel, au fost transmise ministrului justiției:– cererea de urmărire penală a domnului Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art.

439 alin.

(1) lit.

a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit.

f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit.

g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari), lit.

j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art.

5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii;– cererea de urmărire penală a domnului Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art.

439 alin.

(1) lit.

a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit.

f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit.

g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari), lit.

j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art.

5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, potrivit Administrației Prezidențiale.

 Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.

Recent, procurorul general Alex Florenţa i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns