LIVE Iranul a avertizat SUA că va răspunde „rapid și decisiv” oricăror „aventuri militare” ale Israelului / Se fac eforturi diplomatice intense pentru calmarea situației

Spread the love

Începând de luni și continuând marți dimineață, SUA, China și ceilalți actori globali fac eforturi serioase pentru a calma spiritele în Orientul Mijlociu.

Părerile sunt împărțite cu privire la eficacitatea atacului iranian din weekend.

„Toate rachetele hipersonice folosite în atacurile Iranului împotriva Israelului și-au atins țintele după ce s-au ferit de sistemele de apărare aeriană ale regimului”, scrie agenția națională de presă a Iranului.

În schimb, John Kirby, Coordonator pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, susține că atacul Iranului asupra Israelului a fost un „eșec jenant”.

Ministrul iranian de externe spune că Teheranul a trimis un avertisment clar Casei Albe, subliniind că va răspunde „rapid și decisiv” oricăror „aventuri militare” ale Israelului care amenință interesele și securitatea Iranului.

Un purtător de cuvânt înalt al armatei iraniene a avertizat Marea Britanie, Franța și Germania să nu mai susțină Israelul.

07:37 Șeful Comitetului pentru Securitate Națională din Parlamentului iranian, Abolfazl Amouei, a declarat că, în cazul în care Israelul răspunde la lovitura Iranului, țara sa este „pregătită să folosească o armă pe care nu a mai folosit-o niciodată”06:55 Media israeliană pledează în favoarea unui atac la adresa Iranului.

Într-un editorial publicat în această dimineață de Jerusalem Post, autorul scrie: „Într-un moment decisiv ca acesta, Israelul trebuie să-și reafirme puterea replicând.

Reticența trecută a Israelului de a escalada conflictele s-ar putea schimba, având în vedere amenințările actuale care se extind dincolo de granițele sale pentru a include implicații globale semnificative”06:00 Iranul spune că este dispus să dea dovadă de reținere.

SUA presează Israelul să apere „stabilitatea regională”.

05:30 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat luni cu omologul său israelian, precum și cu lideri din Orientul Mijlociu și Europa.

Austin a exprimat sprijinul Statelor Unite pentru Israel, dar a subliniat și stabilitatea regională și importanța ca acest conflict să nu se răspândească.

Austin a avut convorbiri separate cu prințul moștenitor și prim-ministrul Bahrainului precum și cu ministrul german al apărării și cu ministrul apărării din Qatar.

05:10 China a spus că speră ca Iranul să „gestioneze bine situația și să scutească regiunea de mai multe tulburări”, păstrându-și în același timp suveranitatea și demnitatea.

Ministrul chinez de externe Wang Yi i-a spus luni omologului său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, într-un apel telefonic, că apreciază faptul că atacul Iranului nu a vizat și alte țări din regiune.

Wang a mai spus că Iranul a descris acțiunile sale ca fiind limitate și efectuate în autoapărare.

China condamnă ferm și se opune cu hotărâre atacului Israelului asupra ambasadei iraniene din Damasc și numește incidentul „inacceptabil”, a mai spus Wang.

Lasă un răspuns