Alergia la laptele de vacă este rezultatul unei disfuncții a sistemului imunitar. La ce semne ar trebui să fie atenți părinții și ce au de făcut

Spread the love

Mulți copii care au simptome precum vărsături, diaree și iritabilitate sunt diagnosticați cu alergie la laptele de vacă.

Acest lucru se întâmplă din cauză că sistemul lor imunitar reacționează exagerat la proteinele din laptele de vacă.

De fiecare dată când copilul consumă acest aliment, corpul identifică proteinele drept invadatori și se străduiește să le neutralizeze.

Acest lucru declanșează o reacție alergică, în timpul căreia sunt eliberate diverse substanțe chimice, inclusiv histamina.

La ce trebuie să fie atenți părinții și ce ar trebui să facă detaliem mai jos: Bebelușii cu alergie la lapte prezintă adesea primele simptome la câteva zile sau săptămâni după ce primesc pentru prima dată formulă pe bază de lapte de vacă.

Sugarii alăptați pot prezenta simptome atunci când mama lor consumă produse lactate.

Evitarea laptelui și a produselor lactate este tratamentul principal pentru alergia la lapte.

Din fericire, majoritatea copiilor scapă de această problemă până la vârsta de 3 ani.

Alergia la laptele de vacă este destul de rar întâlnită și apare cel mai adeasea în copilărie.

Potrivit unui raport publicat de JAMA Pediatrics, deși se raportează că 14% dintre bebeluși sunt alergici la laptele de vacă, aproximativ 1% au această afecțiune, de fapt.

Există două tipuri de alergie la laptele de vacă, în funcție de modul în care reacționează sistemul imunitar.

Simptomele imediate sunt cauzate de imunoglobulina E (numită IgE).

De obicei, aceste simptome alergice apar în câteva minute de la consumul de lapte de vacă sau în decurs de două ore.

Acest tip de reacție este descris ca alergie alimentară mediată de IgE.

Celălalt tip de alergie la lapte apare când simptomele sunt întârziate și sunt cauzate de o altă componentă a sistemului imunitar care reacționează într-un mod diferit.

Acest tip de reacție este descris ca alergie alimentară non-IgE mediată și este cel mai comun tip.

Simptomele se dezvoltă, de obicei, de la două la 72 de ore după consum.

Dacă laptele de vacă nu este eliminat din dietă, sistemul imunitar va continua să producă astfel de simptome pe parcursul zilelor sau chiar săptămânilor.

Ritmul în care apar simptomele va ajuta la identificarea tipului de reacție.

În cazul simptomelor întârziate, diagnosticul este mai dificil de stabilit.

Este rar, dar posibil să existe inclusiv co combinație de simptome mediate IgE și întârziate (non-IgE).

Alergia la laptele de vacă declanșsează o gamă largă de simptome, afectând în mod obișnuit pielea, tractul gastrointestinal și tractul respirator.

Cele care implică tractul respirator apar adesea însoție de alte simptome.

Simptome mediate de IgE (acestea sunt acute și apar mai rapid):Simptome non-IgE mediate (acestea nu sunt acute și apar tardiv):În cazuri rare, poate apărea șocul anafilactic, ce necesită intervenție medicală de urgență deoarece poate fi fatal.

Alergie la laptele de vacă poate uneori duce la complicații din cauza malabsorbției sau a aportului insuficient de nutrienți.

Copilul poate dezvolta anemie cronică prin deficit de fier sau poate avea probleme de creștere și dezvoltare.

Toate alergiile alimentare sunt rezultatul unei disfuncții a sistemului imunitar.

În cazul alergiei la lapte, sistemul imunitar identifică anumite proteine din lapte ca fiind dăunătoare, declanșând producerea imunoglobulinei E (IgE) pentru a neutraliza proteina (alergenul).

Data viitoare când intri în contact cu aceste proteine, anticorpii IgE le recunosc și transmit semnale sistemului imunitar pentru a elibera histamină și alte substanțe chimice, provocând o serie de semne și simptome alergice.

Există două proteine principale în laptele de vacă care pot declanșa o reacție alergică:Alergia poate apărea atât la o singură proteină din lapte, cât și la ambele.

Aceste proteine pot fi greu de evitat, deoarece se găsesc și în unele alimente procesate.

Și majoritatea oamenilor care reacționează la laptele de vacă vor reacționa la laptele de oaie, capră și bivoliță.

Mai rar, persoanele alergice la laptele de vacă sunt, de asemenea, alergice la laptele de soia.

Există anumiți factori care pot crește riscul de a dezvolta alergie la lapte:- Prezența altor alergii.

Mulți copii care sunt alergici la lapte au și alte alergii.

Uneori, alergia la lapte poate apărea înaintea altor tipuri de alergii;Părinții care bănuiesc că bebelușii lor ar putea suferi de alergie la proteina din laptele de vacă, ar trebui să meargă la medicul pediatru.

Acesta va investiga istoricul familial al copilului pentru a verifica dacă există antecedente de alergii alimentare, astm, eczemă sau rinită alergică.

Medicul va dori să afle toate detaliile despre simptomele prezente și când au apărut pentru prima dată.

Înainte de a confirma diagnosticul, ar trebui excluse alte afecțiuni care pot cauza simptome similare — cum ar fi intoleranța alimentară, alte alergii alimentare, boala Crohn, boala celiacă și refluxul gastroesofagian.

Dacă medicul suspectează o alergie la proteina din laptele de vacă mediată de IgE, bebelușul va fi, de obicei, trimis la un specialist alergolog pentru un test cutanat prick și/sau un test de sânge pentru anticorpii IgE.

Dacă este alergia se confirmă, atunci este necesară evitarea strictă a proteinei din laptele de vacă.

În cazul în care medicul consideră că poate fi vorba de o alergie la laptele de vacă non-mediată IgE, poate decide să nu trimită copilul la specialist decât dacă există îngrijorări legate de creștere sau dacă simptomele sunt acute sau severe.

Pediatrul poate recomanda eliminarea laptelui de vacă din dieta copilului sau a mamei, dacă bebelușul este alăptat, pentru o anumită perioadă de timp, apoi reintrodus.

Dacă bebelușul are alergie, simptomele vor dispărea în timpul perioadei de eliminare, apoi vor reveni.

h2.

Ce e de făcut dacă bebelușul a fost diagnosticat cu alergie la laptele de vacăCel mai important lucru în cazul alergiei la laptele de vacă este excluderea completă a acestui aliment din dieta copilului.

Pentru mamele care alăptează, acest lucru înseamnă că nu pot consuma produse lactate de niciun fel.

Trebuie să excludă laptele, untul, brânza, iaurtul și înghețata, plus alte tipuri de preparate, cum ar fi cele de patiserie.

Laptele de capră și de oaie conțin proteine similare cu laptele de vacă, așa că aceste produse sunt, de asemenea, interzise.

Lactatele pot fi ascunse în alimente procesate sub diferite denumiri, așa că e important să verifici pe etichetă dacă există următoarele: Asigurarea unei cantități adecvate de calciu și vitamina D poate fi o provocare atunci când sunt excluse lactatele.

Este recomandat să întrebi medicul pediatru despre alte surse de calciu sau dacă e necesară administrarea unui supliment.

În cazul în care copilul este hrănit cu biberonul, pediatrul poate sugera o formulă specială, fără alergeni:De asemenea, părinții vor primi recomandări privind introducerea graduală a unui regim alimentar fără lapte de vacă pentru copil.

Având în vedere că laptele de vacă oferă o gamă largă de nutrienți esențiali, în special calciu, pediatrul va avea grijă ca cel mic să primească o cantitate necesară de nutrienți pentru creșterea sănătoasă.

Planul de management al alergiei nu se limitează doar la modul de hrănire a copilului, ci include și tratamente precum antihistaminice sau creme în cazul în care copilul dezvoltă eczeme.

Având în vedere că există șansa ca cei mici să scape de alergia la laptele de vacă pe măsură ce cresc, medicul va sugera evaluări regulate pentru a verifica dacă există o schimbare în toleranța la proteina din laptele de vacă.

Studiile arată că majoritatea copiilor depășesc alergia la lapte non-mediată IgE înainte să împlinească trei ani.

Laptele de vacă este compus din trei ingrediente principale – proteine, zahăr și grăsimi.

În cazul alergiei, proteinele – numite cazeină și zer – sunt cele care declanșează reacția.

Însă, zahărul (lactoza) din lapte poate provoca, de asemenea, simptome la unele persoane, fenomen denumit intoleranță la lactoză.

Este important de menționat că intoleranța la lactoză și alergia la laptele de vacă sunt două afecțiuni diferite.

Sursa foto: Dreamstime.

com

Lasă un răspuns