VIDEO Bătaie generală în parlamentul georgian din cauza „legii rusești”

Spread the love

O bătaie generală a izbucnit luni în parlamentul georgian în timpul dezbaterilor privind așa-zisa lege privind „agenții străini”, una despre care criticii săi afirmă că este inspirată de legislația asemănătoare adoptată de Moscova și folosită pentru suprimarea opoziției, relatează Reuters.

Imaginile difuzate de televiziunile din Georgia arată cum bătaia a izbucnit după ce Mamuka Mdinaradze, liderul partidului „Visul Georgian” aflat la guvernare și promotorul proiectului legislativ, a fost lovit cu pumnul în față de Aleko Elisashvili, unul dintre legiuitorii opoziției de la Tbilisi.

NOW – Chaos breaks out in the Georgian parliament.

pic.

twitter.

com/7KhWGn0ITOPartidul „Visul Georgian” a anunțat mai devreme în cursul acestei luni că va depune din nou proiectul de lege în circuitul parlamentar, deși el a fost respins de legislativul de la Tbilisi în martie.

Printre altele, proiectul legislativ prevede ca organizațiile care acceptă fonduri din străinătate să fie nevoite să se înregistreze ca „agenți străini”.

Parlamentul georgian a respins proiectul luna trecută după mai bine de un an de proteste publice împotriva sa.

Proiectul de lege a fost criticat atât de Statele Unite, cât și Uniunea Europeană.

UE, care în decembrie anul trecut a acordat Georgiei statutul de țară candidată la aderarea la blocul comunitar, a avertizat guvernul de la Tbilisi că proiectul este incompatibil cu valorile europene.

În Georgia criticii proiectului legislativ l-au numit „legea rusească”, cu referire la legea asemănătoare folosită de Moscova pentru a suprima disidența și orice formă de opoziție la adresa regimului președintelui Vladimir Putin.

Rusia a extins sfera de aplicare a legii după declanșarea războiului din Ucraina, în condițiile în care ea fusese „actualizată” de mai multe ori după 2012, când a fost adoptată.

Sute de persoane au protestat din nou luni în fața parlamentului georgian față de tentativele puterii de a reintroduce proiectul legislativ pe agenda de vot.

#NoToRussianLaw protest has been ongoing since 10 AM.

#Georgia pic.

twitter.

com/yUeDiQtIMr

Lasă un răspuns