În primii zece candidați de pe lista alianței Dreapta Unită la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 sunt patru femei care au șanse mari să reprezinte România la Bruxelles.
Este vorba despre: Cristina Prună, Violeta Alexandru, Corina Atanasiu, Adriana Cristian.
Cristina Prună merge în Parlamentul European cu o misiune: politicile energetice și industriale să însemne bunăstare pentru fiecare românCristina Prună are 39 de ani și este de profesie economist.
Cu studii în România, Franța și Marea Britanie, a lucrat în sectorul public și privat în mai multe țări din Europa de Vest.
În 2015, a ales să aducă toată experiența acumulată în politica românească: a pus umărul la construcția USR (pe atunci USB) pentru a contribui la modernizarea țării.
Din 2016, este deputată USR de București, rol din care a reușit să facă legi cu impact pozitiv direct pentru români: reducerea birocrației pentru antreprenori, creșterea transparenței și profesionalizarea în sectorul public și dezvoltarea sectorului energetic.
A inițiat și a reușit să micșoreze cota de TVA pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare termice.
Cristina crede că politicile UE sunt despre fiecare om din România și fiecare trebuie să simtă direct beneficiile.
Este determinată să folosească expertiza pe care a acumulat-o în domeniul politicilor energetice și industriale în România pentru a contribui la noi reglementări liberale care să reducă birocrația excesivă de la nivel european, să crească competitivitatea industriei energo-intensive și să susțină dezvoltarea noilor tehnologii și lanțurilor de aprovizionare în România și în Europa.
Toate acestea trebuie să se traducă în locuri de muncă bine plătite pentru fiecare român.
Este momentul ca România să aibă o voce puternică la nivel european.
Violeta Alexandru se va dedica promovării respectului pentru muncă în Parlamentul European.
„Cea mai importantă resursă a Uniunii Europene sunt oamenii”Violeta Alexandru are 48 de ani și este în prezent deputată Forța Dreptei în Parlamentul României, Forța Dreptei fiind unul dintre cele 3 partide care formează Alianța Dreapta Unită alături de USR și PMP.
Este specializată în politici publice, cu un master în Guvernanţă şi Dezvoltare Instituţională.
A aplicat ceea ce a învățat în cei peste 20 de ani de activitate în societatea civilă și la nivelul funcțiilor de demnitate publică pe care le-a deținut.
A fondat Institutul pentru Politici Publice (IPP), organizație neguvernamentală în care a activat ca director până în noiembrie 2015.
A fost în guvern de două ori: ministru pentru Consultare Publică și Dialog Social (2016/2017) și ministru al Muncii și Protecției Sociale (2019/2020).
Violeta Alexandru va fi activă în dezbaterile de la nivel european pentru mai multe obiective: simplificarea și eficientizarea procedurilor de acordare a pensiilor comunitare în țările membre (adaptarea Regulamentelor europene pentru ca lucrătorii din spațiul UE să se bucure de pensia completă și plătită la timp); încurajarea muncii legale cu un sistem minimal de protecție socială; crearea posibilității de a câștiga mai bine prin adaptarea legislației la noile decizii europene privind raportul între muncă și timp de odihnă; deschiderea reală a sistemelor publice din țările membre la colaborare cu actori privați specializați în recrutare/identificare a unui loc de muncă; adaptarea reglementărilor europene la noile forme de muncă (gig economy).
De asemenea, va milita pentru simplificarea procedurilor de recunoaștere a calificărilor pentru a le fi mai ușor oamenilor să se angajeze.
Corina Atanasiu militează pentru o politică europeană comună pentru educațieCorina Atanasiu are 49 de ani, studii avansate în Științele Educației, Administrație Publică și Științe Politice și o experiență de 25 de ani în domenii critice pentru viitorul României și al Europei: administrarea de fonduri europene și implementarea programelor strategice în domeniul social și în educație.
Ca secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Corina a avut o contribuție esențială la elaborarea componentei de Educație din Planul Național de Redresare și Reziliență, planul de țară care cuprinde cea mai mare intervenție de combatere a abandonului școlar la care România a avut până acum acces, care constuiește creșe, grădinițe, laboratoare moderne, care construiește școli la țară.
Candidează la alegerile europarlamentare deoarece crede că, în Parlamentul European, poate milita eficient pentru o politică europeană comună pentru educație.
Europa are nevoie de organizarea de școli europene de formare inițială și continuă a profesorilor, de consorții școlare europene, de instrumente eficace în mâna statelor membre pentru combaterea abandonului școlar și pentru reducerea deficitul de performanță între sistemenele de educație din UE.
Adriana Cristian vrea să încurajeze inovația pentru a apropia Europa de cetățenii eiAdriana Cristian este ingineră telecomunicații, cu un master în Studii Europene și cu experiență de peste 14 ani ca manager de proiect, de risc și de schimbare în diverse domenii ca IT, Telecomunicații, Logistică și Producție.
De trei ani, Adriana Cristian este consilier local USR la Cluj-Napoca unde luptă pentru un oraș al viitorului, al comunității, un oraș unde fiecare locuitor poate trăi bine.
Presa a numit-o deseori ca fiind unul dintre cei mai activi consilieri locali pe care i-a avut Clujul.
Cel mai important proiect realizat din opoziție a fost centrul de tratare a adicțiilor, dar activitatea ei a presupus și susținerea nevoii de eficientizare a administrației și de a construi spitale și infrastuctură școlară modernă.
Misiunea pe care vrea să și-o asume în Parlamentul European este să apropie Europa de cetățenii ei printr-o mai bună cooperare cu autoritățile locale și încurajând inovația la nivel european.
O temă importantă a mandatului ei va fi și raportarea la inteligența artificială, unde va căuta soluții de a o reglementa și în același timp de a încuraja inovația pentru a servi interesele cetățenilor europeni.