Un adolescent britanic care plănuia un atentat terorist la festivalul de muzică de pe Insula Wight a fost condamnat luni la 7 ani de detenție, relatează Reuters și BBC.
Tânărul în vârstă de 16 ani se convertise la islam și dezvoltase ceea ce Maura McGowan, judecătoarea care a pronunțat sentința, a descris drept o „formă coruptă” a religiei, crezând că este justificat să ucizi în numele credinței.
Adolescentul, a cărui nume nu a fost dezvăluit din cauza legislației britanice care protejează identitatea infractorilor minori, pledase nevinovat.
Însă instanța l-a găsit vinovat în luna februarie de pregătirea unui act terorist.
El a fost condamnat de asemenea pentru răspândirea de publicații teroriste și deținerea unei arme albe.
Procesul a avut loc la Londra, procurorii spunându-le juraților că adolescentul a făcut cercetări asupra mai multor atentate teroriste comise de militanți islamiști pentru a planifica propriul atac, pe care intenționa să îl comită în 2022 la festivalul de muzică organizat pe Insula Wight, aflată în largul coastei de sud a Angliei.
Procurorii au afirmat de asemenea că tânărul și-a schimbat planurile inițiale pentru a se concentra asupra comiterii unui atac cu cuțitul.
El a fost arestat în iulie 2022.
Detectivul-șef Olly Wright, șeful poliției antitero pentru sud-estul Marii Britanii, a declarat într-un comunicat:„Știm că grupuri teroriste își folosesc retorica toxică pentru a încerca să exploateze persoane vulnerabile.
Acest caz a provocat îngrijorări deosebite deoarece un adolescent a mers atât de departe încât să facă pași în vederea pregătirii pentru un atac.
Am reușit să îl oprim mulțumită unui răspuns rapid”.
Întrucât este minor, tânărul își va executa pedeapsa la un centrul de detenție pentru delicvenți juvenili, nu o închisoare obișnuită.
Condamnarea tânărului survine în contextul în care premierul britanic Rishi Sunak a declarat luna trecută că democrația multietnică a Marii Britanii este subminată atât de extremiști islamiști, cât și unii ai extremei drepte, și a cerut poliției să ia măsuri mai ferme după creșterea infracționalității și a incidenței cazurilor de incitare la ură.
În ultimii ani Marea Britanie a fost ținta mai multor atentate comise de teroriști islamiști, cel mai mortal dintre acestea fiind cel din 2017 de la concertul din Manchester al cântăreței Ariana Grande.
Avocați care reprezintă peste 250 de supraviețuitori ai atentatului respectiv au anunțat weekendul acesta că au chemat în instanță MI5, agenția de informații interne a Marii Britanii.
Ken McCallum, directorul general al MI5, și-a cerut anterior scuze pentru faptul că serviciul pe care îl conduce a ratat o oportunitate de a împiedica atentatul sinucigaș revendicat de Statul Islamic.