Norvegia se confruntă cu un mare scandal de plagiat: Doi miniștri și-au dat demisia anul acesta

Spread the love

Ministrul Sănătății din Norvegia, Ingvild Kjerkol, a demisionat vineri după ce diploma sa de masterat a fost revocată cu o zi înainte de universitate pe motiv de plagiat, relatează Politico.

„Pentru a continua ca ministru al sănătății trebuie să fiu o persoană de încredere.

Voi demisiona din această poziție fantastică”, a declarat Kjerkhol, membră al Partidului Muncii, într-o conferință de presă organizată vineri.

Premierul Jonas Gahr Store a declarat că ar fi fost dificil ca ea să continue în această poziție și a „decis că Kjerkol trebuie să demisioneze din această poziție”, potrivit ziarului norvegian Aftenposten.

Acuzațiile de plagiat la adresa lui Kjerkol au apărut prima dată la finalul lui ianuarie.

Ea a refuzat să demisioneze și a decis să aștepte verdictul Universității Nord, care a decis să reanalizeze teza ei din 2021.

Presiunea a crescut asupra ministrei după ce joi a fost scursă în presă decizia comisiei de anchetă de revocare a diplomei de masterat pe motiv de plagiat.

Kjerkol este al doilea ministru norvegian care demisionează anul acesta pentru motive de plagiat.

În ianuarie, Sandra Borch, membră a Partidului Agrar, a demisionat din poziția de ministru pentru învățământul superior după ce un student a dezvăluit pe rețelele sociale că a copiat mare parte din teza de masterat în drept.

Borch și-a recunoscut vina și a demisionat pe 19 ianuarie.

În mandatul său, ea a dus o luptă puternică împotriva fenomenului plagiatului în universități prin care a încercat să sancționeze drastic vinovații, lucru care avea să genereze și scandalul care i-a încheiat prematur mandatul.

De exemplu, un student care s-a opus acuzației că și-a plagiat propria lucrare și care a fost achitat de o instanță inferioară, a fost dus până la Curtea Supremă a Norvegiei de către ministră.

Ea a argumentat decizia de a merge atât de departe prin faptul că este „important pentru toți studenții, universitățile și școlile din Norvegia ca reglementările privind frauda academică și aplicarea lor să fie ușor de înțeles”.

La schimb, un student din Oslo i-a analizat teza de masterat și a postat acuzații detaliate de plagiat pe X, inclusiv greșeli de ortografie pe care ministra le-a copiat din lucrările altora.

El a afirmat că a decis să analizeze teza politicianului întrucât s-a enervat pe eforturile ei intense de a pedepsi studenții.

„Studenții sunt exmatriculați pentru autoplagiat.

M-am enervat și m-am gândit că este o idee bună să verific activitatea ministrului”, a declarat Rytterager pentru Associated Press.

În încercarea de a închide aceste scandaluri care au cuprins cabinetul său, premierul Jonas Gahr Støre, care conduce un guvern de coaliție de centru-stânga, a instruit toți miniștrii să-și verifice lucrările pentru a vedea dacă există indicii de plagiat.

Lasă un răspuns