Cuba înregistrează o temperatură record de 40,1 grade

Spread the love

Cuba a înregistrat joi o temperatură record de 40,1 grade în sud-estul insulei, potrivit Centrului de prognoză al Institutului de Meteorologie, în condițiile în care luna august este de obicei cea mai caldă din an, potrivit AFP.

Joi „a fost doborât recordul absolut de temperatură maximă în Cuba”, a precizat Centrul, citat vineri de presa de stat.

La ora locală 15.

00, „o valoare de 40,1 grade Celsius a fost înregistrată la stația meteorologică Jucarito din provincia Granma”, a adăugat acesta.

Acest vârf de căldură în această parte a insulei se datorează influenței presiunii atmosferice, radiației solare puternice, acoperirii reduse de nori și vântului slab, potrivit specialiștilor.

Precedentul record în Cuba a fost stabilit la o altă stație meteorologică din aceeași provincie, la 39,7 grade, la 12 aprilie 2020.

Potrivit meteorologilor, august este de obicei cea mai caldă lună a anului pe insula din Caraibe.

Un raport al ONU a confirmat la sfârșitul lunii martie că anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie la suprafața globului cu 1,45°C peste nivelul de referință din perioada preindustrială.

Potrivit raportului, există o „mare probabilitate” ca și în 2024 să se înregistreze temperaturi record.

Creșterea pe termen lung a temperaturilor globale se datorează creșterii concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Sosirea fenomenului El Niño la mijlocul anului 2023 a contribuit la creșterea rapidă a temperaturilor.

Pe același subiect:

Lasă un răspuns