Sfârșitul monitorizării sancțiunilor: Coreea de Nord mulțumește Rusiei pentru veto-ul său

Spread the love

Ambasadorul Coreei de Nord la ONU a mulțumit joi Rusiei pentru veto-ul său în Consiliul de Securitate, care a dus la dizolvarea sistemului de monitorizare a sancțiunilor ONU împotriva Phenianului, potrivit AFP.

Coreea de Nord „este foarte recunoscătoare pentru veto-ul Rusiei la rezoluția ilegală de reînnoire a comitetului de experți” care monitorizează sancțiunile, a declarat Kim Song în fața Adunării Generale, salutând un „exercițiu independent al dreptului la justiție internațională și imparțialitate”.

Din 2006, Coreea de Nord face obiectul sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU legate de programul său nuclear, care au fost înăsprite de mai multe ori în 2016 și 2017.

Însă, începând din 2019, Rusia și China au cerut ca aceste sancțiuni, care nu au o dată de încheiere, să fie atenuate, invocând în special situația umanitară a populației nord-coreene.

La sfârșitul lunii martie, rușii au folosit dreptul de veto la un proiect de rezoluție care prelungea cu un an mandatul comitetului, provocând furia Occidentului, care a acuzat Moscova că încearcă să acopere transferurile de arme de la Phenian către Rusia pentru războiul său din Ucraina.

În timpul unei dezbateri joi în cadrul Adunării Generale, obligatorie după orice veto, ambasadorul nord-coreean i-a atacat pe americani.

Această reuniune „este o ocazie importantă pentru a determina dacă permitem Consiliului de Securitate să fie un instrument al politicii arbitrare a Statelor Unite sau dacă ne asigurăm că Consiliul, chiar și cu întârziere, își îndeplinește funcțiile cu dreptate și imparțialitate”, a declarat el, respingând încă o dată sancțiunile impuse țării sale.

Rezoluțiile Consiliului care impun sancțiuni împotriva Coreei de Nord „sunt produsul politicii odioase și ostile a Statelor Unite de a călca în picioare suveranitatea, dreptul la dezvoltare și existența Coreei de Nord”, a afirmat el.

Lasă un răspuns