Cele trei categorii de pacienți care vor plăti 10% pe indemnizațiile concediilor medicale. Guvernul discută pentru a treia oară cine și de ce va plăti „taxa pe boală”

Spread the love

Guvernul va corecta joi pentru a treia oară Ordonanța de urgență care ar trebui să elimine așa numita „taxă pe boală”, respectiv contribuția CASS de 10% pe indemnizațiile concediilor medicale, introdusă la finele anului trecut.

Noul proiect prevede că vor fi taxați toți cei care au concedii pentru boală obișnuită, carantină și pentru reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru.

Noul proiect de OUG aflat joi pe masa Guvernului a rezultat după o întâlnire tehnică care a avut loc miercuri, 10 aprilie, la Palatul Victoria, între reprezentanți ai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Finanțelor, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătății, Ministerului Justiției și ai Secretariatului General al Guvernului.

VEZI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTAREDe această dată, decizia autorităților este aceea de a se reține contribuția de asigurări de sănătate pentru indemnizațiile de concediu medical acordate pentru 3 coduri de indemnizație stabilite în certificatul de concediu medical, respectiv: cod 01 – Boală obișnuită, cod 07 – Carantină și cod 10 – Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru.

Pentru taxarea acestor categorii de concedii medicale, Guvernul va modifica Art.

155 alineatul (1), litera i) din Legea nr.

227/2015 privind Codul fiscal, astfel:În subsidiar, Casa Națională de Asigurări de Sănătate face precizarea că „potrivit doctrinei, indemnizația de concediu medical este un venit de înlocuire a venitului de natură salarială pentru perioada în care o persoană se află în incapacitate temporară de muncă, care nu are ca scop obținerea unor venituri suplimentare pe care asiguratul nu le-ar fi obținut în situația în care ar fi avut capacitate de muncă”.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate mai spune că proiectul de OUG va prevede și o scutire de la plata CASS pentru concediile acordate în această lună.

Proiectul prevede și cine nu va mai plăti cotizația de 10%, prin modificarea Art.

154 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, în care sunt prevăzute categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, astfel:La articolul 154 alineatul (1) litera i) va avea următorul cuprins:Amintim că plata contribuției de 10% pentru sănătate (CASS) la indemnizațiile acordate pentru concedii medicale a fost introdusă de Guvernul Ciolacu în luna decembrie a anului trecut prin Ordonanța trenuleț – OUG 115/2023.

Mai exact, prin punctul 104 din OUG nr.

115/2023 s-a introdus următorul text: La articolul 155 alin.

(1) după litera h) se introduce o nouă literă, litera i cu următorul cuprins:Prin acest articol s-a impus plata CASS la tipurile de concedii medicale la care au dreptul asiguraţii, respectiv:În urma nemulțumirilor asociațiilor de pacienți, Guvernul a anunțat joi, 4 aprilie, că a adoptat o nouă Ordonanță de urgență care prevede scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență.

Amendamentul aprobat joia trecută prevedea următoarele:Cu alte cuvinte, Guvernul a menținut obligația plății CASS doar la următoarele tipuri de concedii:Executivul a considerat că prin această formulare ar fi clar că pentru celelalte tipuri de concedii medicale nu se va plăti CASS, doar că oficialii Casei Naționale de Asigurări au atenționat că ar trebui definite explicit aceste excepții, în ciuda faptului că au participat la discuții în legătură cu textului OUG-ului adoptat de Guvern.

Cele mai importante asociații de pacienți din România au criticat dur joi decizia Guvernului de a elimina impozitarea cu 10% a concediilor medicale doar pentru anumite categorii.

„Boli cronice nu înseamnă doar cancer.

La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale.

Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA”, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Repezentanții pacienților anunță că vor ataca „pe toate căile posibile” această lege, care reprezintă „cea mai mare discriminare din istoria recentă a României”.

Așa s-a ajuns la cea de-a doua formă a Ordonanței de urgență anunțată ca adoptată marți, 9 aprilie, de Guvern, dar care nu rezolvă problema eliminării taxei pentru pacienții cu boli cronice, motiv pentru care nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns