Biden asigură Israelul de sprijinul său „de nezdruncinat” în fața amenințărilor iraniene

Spread the love

Joe Biden a reafirmat miercuri că sprijinul său pentru Israel este „de neclintit” în fața amenințărilor iraniene cu represalii după atacul mortal împotriva consulatului iranian din Damasc, Siria, potrivit AFP.

Iranul „amenință să lanseze un atac major împotriva Israelului”, a declarat președintele american în cadrul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu premierul japonez Fumio Kishida.

„Așa cum i-am spus premierului (Benjamin) Netanyahu, angajamentul nostru față de securitatea Israelului în fața acestor amenințări din partea Iranului și a aliaților săi este de neclintit”, a adăugat el.

„Repet: de nezdruncinat.

Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a continuat Joe Biden.

Comentariul intervine într-un moment de mare tensiune între președintele american și șeful guvernului israelian, Joe Biden apreciind public că Benjamin Netanyahu face o „greșeală” în Gaza.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a dat asigurări miercuri că Israelul va fi „pedepsit”.

Atacul care a avut loc pe 1 aprilie a vizat o clădire a consulatului adiacentă ambasadei iraniene din Damasc, distrugând clădirea și avariind complexul diplomatic.

Potrivit oficialilor și analiștilor, clădirea respectivă era folosită ca centru de comandă pentru operațiunile IRGC în Siria.

Chiar și așa însă, lovirea unui complex diplomatic, sau chiar a unei clădiri semioficiale de alături, reprezintă o escaladare potențial semnificativă.

Atacul a ucis 16 persoane, inclusiv șapte membri ai Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice, potrivit unui ONG.

Iranul promisese deja să riposteze la acest atac, care a exacerbat și mai mult tensiunile regionale pe fondul războiului din Fâșia Gaza dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas, susținută de Iran.

La rândul lor, americanii au dat asigurări că nu au avut „nimic de-a face” cu acest atac.

Lasă un răspuns