România trebuie să intensifice „eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar”, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, la un eveniment organizat la București pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la aderarea țării noastre la NATO.
Ministerul Apărării Naţionale organizează miercuri un eveniment care marchează împlinirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO, într-un moment tensionat, în plin război în Ucraina.
La eveniment au participat preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, oficiali politici şi militari din ţară şi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Evenimentul are loc în plin conflict la granițele țării noastre și într-un moment în care tot mai mulți oficiali politici și militari europeni au avertizat că războiul s-ar putea extinde în Europa.
În discursul său, Iohannis a spus că România „beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istorie”, pe care le oferă Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic și, la rândul său, respectă angajamentele asumate la nivel aliat și contribuie la întărirea securității comune și a apărării colective.
Klaus Iohannis, principalele declarații: .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
În ultimii doi ani, conflictul de la granița UE a dezvăluit limitele capacităților militare ale blocului comunitar.
Statele membre au donat echipament militar vital Ucrainei, dar au fost nevoite să admită că nu îi pot oferi necesarul de obuze – un element de bază al conflictului de uzură aflat în desfășurare.
România a fost invitată să adere la Alianţă la Summitul NATO de la Praga din noiembrie 2002.
La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru şapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.
Pe 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.
Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului ţării noastre la sediul NATO.
Evenimentul organizat miercuri are loc în contextul în care președintele României, Klaus Iohannis, se află în cursă directă pentru funcția de secretar general al NATO.