Umbrită de războiul din Fâşia Gaza, luna sfântă a Ramadanului se încheie miercuri pentru milioane de musulmani din întreaga lume și cu un eșec al administrației de la Casa Albă de a obține o încetare a focului în Fâșia Gaza, informează agenția DPA, citată de Agerpres.
Arabia Saudită, care găzduieşte Mecca şi Medina, cele mai sfinte locuri ale islamului, a declarat miercuri începutul Eid al-Fitr, festivalul întreruperii postului.
Musulmanii din multe alte ţări, cum ar fi Qatarul, Emiratele Arabe Unite şi Turcia, sărbătoresc, de asemenea, în această zi.
Sfârşitul lunii de post este determinat de observarea lunii noi.
Copiii, în special, primesc cadouri şi dulciuri cu ocazia Eid-ului.
În timpul lunii musulmane de post, care a început anul acesta la începutul lunii martie, credincioşii musulmani se abţin de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii sexuale între răsăritul şi apusul soarelui.
Postul este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului.
Potrivit estimărilor, în întreaga lume sunt circa 1,9 miliarde de musulmani, cele mai populate ţări cu majoritate musulmană fiind Indonezia, India, Pakistanul şi Bangladeshul.
Agenția Reuters arăta miercurea trecută că administrația președintelui Joe Biden de la Casa Albă a organizat o cină discretă pentru a marca Ramadanul după ce unii dintre invitați au refuzat să participe din cauza frustrărilor și furiei față de neputința Washingtonului de a obține un armistițiu în Fâșia Gaza sau a tempera acțiunile militare ale Israelului în exclava palestiniană.
Casa Albă „a ajustat formatul” pentru a răspunde dorințelor comunității musulmane, a declarat o purtătoare de cuvânt a administrației democrate.
Emgage Action, un grup pentru drepturile musulmanilor din SUA, a declarat că a refuzat invitația de marți, justificându-și decizia prin „continuarea ajutorului militar necondiționat către Israel”, despre care organizația afirmă că a produs „o catastrofă umanitară de proporții epice”.
Organizațiile musulmane din Statele Unite, dar și activiși ai Partidului Democrat, l-au somat pe Biden încă din data de 31 octombrie a anului trecut să obțină o încetare a focului în Fâșia Gaza, amenințând că în caz contrar îi vor retrage sprijinul pentru alegerile prezidențiale de anul acesta.
Într-o scrisoare deschisă intitulată „Ultimatum pentru încetarea focului 2023”, liderii musulmani s-au angajat să mobilizeze alegătorii musulmani pentru a „refuza să susţină, să sprijine sau să voteze orice candidat care susţine ofensiva israeliană împotriva poporului palestinian”.
În pofida unei încetări limitate a focului care a permis intrarea de ajutoare umanitare în Gaza și eliberarea unor ostatici israelieni, încheierea unui armistițiu între Hamas și Israel pare acum aproape la fel de îndepărtată ca în urmă cu jumătate de an.
Situația este una extrem de delicată pentru Biden, care se bazează pe un vot puternic al minorităților la alegerile prezidențiale din noiembrie.
El a încercat să pună presiuni suplimentare pe Israel, anunțând pe 27 februarie încheierea probabilă a unui armistițiu în Fâșia Gaza pe perioada Ramadanului, deși guvernul lui Benjamin Netanyahu nu confirmase nimic în acest sens la momentul respectiv.
Câteva zile mai târziu, pe 2 martie, el a schimbat ușor tonul, afirmând că speră la încheierea unui armistițiu până la începerea lunii sfinte a musulmanilor.
În cele din urmă Ramadanul a început pe 10 martie fără niciun acord de încetare a focului.
Ramadanul urmează să se încheie peste câteva zile, în data de 9 aprilie.
Pe 25 martie SUA nu s-a mai folosit de dreptul de veto pentru a bloca în Consiliul de Securitate al ONU o nouă rezoluție care cerea încetarea focului în Fâșia Gaza, după ce a făcut acest lucru în mod repetat din data de 7 octombrie a anului trecut.
Israelul a ignorat rezoluția ONU și și-a continuat operațiunile militare.
Însă cel mai recent sondaj Ipsos/Reuters, publicat marți, arată că Biden și-a mărit la patru puncte procentuale avansul față de oponentul său republican, Donald Trump, continuând o inversare de trend începută în luna martie.