Liderul Hamas anunță moartea a trei dintre fiii săi într-un raid israelian în Gaza

Spread the love

Liderul palestinian al Hamas, Ismail Haniyeh, a anunțat miercuri că trei dintre fiii săi și mai mulți nepoți au fost uciși într-un atac israelian în Gaza, avertizând că atacul nu va îngenunchea mișcarea sa la șase luni de la începutul războiului, potrivit AFP.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru onoarea martiriului celor trei fii ai mei și a câtorva dintre nepoții mei”, a declarat Haniyeh, care locuiește la Doha, pentru postul Al Jazeera din Qatar.

Atacul a lovit vehicule în care călătoreau membri ai familiei lui Ismaïl Haniyeh, potrivit Al-Jazeera, care a difuzat imagini cu carcase și corpuri neclare, prezentându-le ca fiind cele ale victimelor.

Într-un comunicat, Hamas a confirmat moartea a trei dintre fiii liderului lor și a patru dintre nepoții săi în tabăra de refugiați Chati din orașul Gaza, în nordul teritoriului palestinian devastat.

„Această vărsare de sânge ne va face și mai fermi în principiile noastre”, a declarat Haniyeh.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea armatei israeliene.

Israelul a jurat să distrugă Hamas după atacul fără precedent comis la 7 octombrie de comandouri ale mișcării islamiste infiltrate din Gaza în sudul Israelului, care a făcut 1.

170 de victime, majoritatea civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Lovitura care i-a vizat pe fiii lui Haniyeh a avut loc în prima zi a sărbătorii Fitr, care marchează sfârșitul lunii musulmane de post Ramadan și care nu seamănă cu nicio alta din acest an.

De asemenea, a avut loc într-un moment în care Hamas trebuia să răspundă la un proiect de armistițiu propus de mediatorii qatarezi, egipteni și americani.

Acest plan prevede un armistițiu de șase săptămâni, eliberarea a 42 de ostatici reținuți în Gaza în schimbul a 800 până la 900 de palestinieni încarcerați de Israel, intrarea a 400 până la 500 de camioane cu ajutoare în Gaza în fiecare zi și întoarcerea la casele lor a locuitorilor din nordul Gaza, potrivit unei surse Hamas.

În timpul atacului din 7 octombrie, peste 250 de persoane au fost răpite și 129 sunt încă deținute în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit oficialilor israelieni.

Considerată o organizație teroristă de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană, Hamas a venit la putere în Gaza în 2007.

Lasă un răspuns