Un rus din Siberia închis pentru omor a fost eliberat pentru a lupta în Ucraina, apoi s-a întors acasă unde și-a ucis mătușa și un vecin, scrie New York Times.
Presa rusă a analizat arhivele instanțelor și a aflat că acest caz nu este nici pe departe o raritate.
Viktor Savvinov fusese deja încarcerat de mai multe ori pentru diverse infracțiuni – inclusiv jaf, furt de mașini și agresiune – când a ucis o femeie, înjunghiind-o în piept de patru ori, în 2020.
Un tribunal din regiunea siberiană Iacuția l-a condamnat la 11 ani într-o închisoare de maximă securitate.
Dar când recrutorii Wagner, gruparea de mercenari, i-au oferit libertatea în schimbul participării la război, Savvinov a profitat de ocazie.
În februarie anul acesta, el și-a încheiat cu bine serviciul militar și s-a întors în satul său natal Kutana, unde a început să se plângă că localnicii nu îi arată respectul cuvenit unui veteran.
În noaptea următoare, el a ucis doi oameni – un amic de pahar, cu o rangă și o mătușă, cu toporul.
Oamenii din sat au mărturisit că au început să își încuie ușile, un lucru pe care nu obișnuiau să îl facă până acum.
Practica Rusiei de a recruta deținuți a fost în mod special importantă pentru unele dintre reușitele sale în Ucraina, oferind un avantaj numeric copleșitor în diverse confruntări.
Folosirea deținuților, aruncați în luptă sub formă de valuri umane de unică folosință, a fost brevetată de Wagner, organizația lui Evgheni Prigojin, și s-a arătat benefică pentru Rusia în lupta pentru cucerirea orașului Bahmut, spre exemplu.
Dar strategia pare să se întoarcă împotriva sa în moduri tragice, în condițiile în care deținuții grațiați pentru că au servit în Ucraina se întorc în Rusia și comit noi infracțiuni.
Alte cazuri au fost semnalate în alte colțuri ale Rusiei.
Un veteran grațiat pentru omor a ucis din nou în estul Rusiei, un fost mercenar Wagner a violat două fete, iar exemplele continuă, potrivit cotidianului american.
Cifrele generale privind infracțiunile comise de foștii deținuți care au luptat în Ucraina sunt greu de stabilit, deoarece guvernul rus restricționează publicarea oricăror informații publice care pun războiul într-o lumină proastă.
O analiză pe baza arhivelor instanțelor ruse însă făcută de publicația independentă Verstka, care a constatat însă că cel puțin 190 de dosare penale au fost inițiate împotriva recruților Wagner grațiați în 2023, scrie The Moscow Times.
Analiza a dezvăluit, printre altele, 20 de cazuri de omor sau tentativă de omor, precum și violuri, jaf și infracțiuni legate de droguri, printre altele.
Cu toate acestea, Kremlinul a dus mai departe politica de recrutare a deținuților.
Pe 23 martie, președintele Vladimir Putin a semnat o nouă lege menită să formalizeze procesul – care introduce totuși criterii clare pentru această practică.
Organizațiile pentru drepturile omului din Rusia au atras atenția anul trecut asupra potențialului periculos al acestei practici.
După ce opinia publică a aflat despre grațierea – și întoarcerea de pe front – a unui tânăr care fusese condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea fostei iubite, avocata familiei victimei a criticat decizia.
Avocata Alena Popova, care a făcut mult timp lobby pentru introducerea unei legi privind abuzul domestic în codul penal rus, a declarat pentru Washington Post că este îngrijorată că deținuții eliberați vor aduce „un val de violență” acasă, încurajați de eliberarea lor timpurie.
Kremlinul nu și-a exprimat totuși vreun regret atunci când a fost întrebat despre decizia lui Putin de a elibera criminali pentru a întări forțele rusești în Ucraina.
„Condamnații, inclusiv cei condamnați pentru crime grave, își ispășesc crimele cu sânge pe câmpul de luptă, în brigăzile de asalt, sub gloanțe, sub obuze”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.
Între timp, fenomenul eliberării deținuților grațiați în schimbul plecării pe front a ajuns așa de extins încât Rusia a fost nevoită să închidă unele penitenciare.
Autoritățile din regiunea rusă Krasnoiarsk sunt cele care au semnalat că intenționează să închidă mai multe închisori în acest an, pe fondul scăderii numărului de deținuți, determinată de recrutarea de condamnați pentru războiul din Ucraina, potrivit ziarului Kommersant.
Kommersant l-a citat pe Mark Denisov, comisarul regional pentru drepturile omului din Krasnoiarsk, care a declarat în fața legislativului regional că cel puțin două închisori locale vor fi închise din cauza „unei reduceri mari și unice a numărului de condamnați în contextul operațiunii militare speciale (din Ucraina)”.