Se cere o decizie administrativă în cazul centurii metropolitane din Cluj. Asociația Pro Infrastructura: „Situația proiectului este incertă”.

Spread the love

  Recent, costurile centurii metropolitane din Cluj au fost actualizate în Consiliu Local, iar proiectul urmează să fie realizat în două etape.

În timp ce pentru primul tronson al centurii ocolitoare lucrările ar urma să înceapă în luna mai, câștigătorul licitației pentru tronsonul doi al proiectului a rămas necunoscut, în urma depunerii unei singure oferte în toamna anului trecut.

Însă, la aproape jumătate de an de la înregistrarea ofertei, administrația locală nu a desemnat un câștigător, iar termenul de evaluare a intrat în prelungiri.

 În acest context, reprezentanții Asociației Pro Infrastructura arată că „soarta centurii metropolitane Cluj este incert㔄Soarta Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (CMC) este incertă din cauza indeciziei primăriei”, semnalează Asociația Pro Infrastructura într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

 Etapa studiului de fezabilitate a proiectului centurii ocolitoare Cluj fost inițiată în 2017.

În iunie 2023 a fost lansată a doua licitație pentru proiectarea și execuția centurii, întrucât la prima încercare nu s-a prezentat nimeni.

În noiembrie 2023 a fost depusă o singură ofertă de către asocierea dintre sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex.

 „De atunci, primăria Cluj-Napoca ezită să hotărască: ori desemnează câștigătorul și n-ar avea cine să conteste, ori anulează licitația”, semnalează API, care cere Primăriei Cluj-Napoca „să anunțe de îndată deznodământul acestei licitații”.

„Viitorii posibili antreprenori, Dimex și CON-A, își dau deocamdată examenul de maturitate în apropiere, la Tureni, pe cei 5 kilometri de drum expres care vor lega Autostrada A3 de DN1.

Aici sunt aproximativ în grafic, termenul de finalizare fiind februarie 2025, dar pe un proiect de 10 ori mai mic (și mai puțin complex) decât centura”, arată sursa citată.

 În 20 noiembrie 2023, municipalitatea anunța înregistrarea unei oferte pentru realizarea tronsonului doi al centurii (asociaera CON-A Operations și Dimex 2000), iar termenul de evaluare a ofertei era de 90 de zile.

Ulterior, termenul de evaluare a ofertei a fost extins.

 Valoarea proiectului centurii metropolitane Cluj a fost actualizată de la 7,9 miliarde de lei la 8,6 miliarde de lei, în ședința de Consiliu Local de la începutul lunii aprilie 2024.

 Proiectul a fost împărțit în două etape.

În prima fază a proiectului va fi asigurată conectivitatea directă cu Spitalul Regional de Urgență Cluj, iar lucrările vor cuprinde sectorul în lungime de peste 23 km și drumuri de legătură în lungime de 19,16 km.

Astfel, conectivitatea va fi asigurată și cu Spitalul Pediatric Monobloc, dar și legătura cu DN1N ce reprezintă varianta de ocolire Cluj Est, prin nodul 18 Apahida, ce prevede realizarea podului peste canalul Someș, soluție ce permite extinderea pistei Aeroportului Internațional Cluj.

Durata de execuție a lucrărilor pentru fiecare fază a proiectului este de 4 ani, iar termenul total al lucrărilor este estimat la 8 ani de zile.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns