Un elicopter NH90 decolat de la bordul unei fregate franceze a distrus o dronă lansată de militanții din Yemen deasupra Mării Roșii, într-o confruntare mai degrabă rară pentru acest conflict, spun experții citați de Business Insider.
Misiunea militară internațională care protejează navele din Marea Roșie a doborât deja mai multe drone și rachete lansate de rebelii Houthi, care încearcă să întrerupă traficul comercial din zonă.
Una dintre reușitele recente a fost atribuită trupelor franceze, care au folosit un elicopter pentru a spulbera o astfel de dronă.
Confruntările dintre elicoptere și drone nu reprezintă ceva obișnuit pentru acest conflict, spun experții.
Reușite ca aceasta pot fi mai greu de obținut, având în vedere că necesită lovirea unei ținte în mișcare dintr-o aeronavă aflată de asemenea în mișcare, dar nu sunt atât de surprinzătoare, deoarece elicopterele sunt capabile de astfel de lupte, iar echipajele s-au antrenat în prealabil pentru astfel de scenarii, a declarat un fost militar american pentru Business Insider.
Confruntarea a avut loc pe 20 martie, când o fregată franceză a detectat o dronă a rebelilor Houthi, în apropierea unui vas comercial în sudul Mării Roșii.
Potrivit informațiilor, un elicopter aflat la bordul fregatei a decolat, a localizat drona și a distrus-o.
Oficialii francezi nu au explicat cu exactitate cum anume au distrus drona.
„Aceste acțiuni contribuie în mod direct la securitatea maritimă”, a declarat ministerul francez al Apărării cu privire la acest incident.
Navele franceze prezente în misiunea din Marea Roșie au la bord elicoptere NH90, care pot fi echipate cu rachete și mitraliere.
Experții militari speculează că echipajul elicopterului a folosit cel mai probabil mitraliera, pentru a distruge drona.
Aproape toate dronele și rachetele lansate de rebelii Houthi din noiembrie, când militanții susținuți de Iran, au început să atace în mod constant rutele internaționale de navigație din largul coastelor Yemenului, au fost doborâte de navele de război sau de avioanele de luptă ale marinei americane sau de navele coaliției.
Confruntările în care sunt implicate elicopterele au fost însă mai rare și au avut loc doar de câteva ori.
Dar Brynn Tannehill, un militar american care a zburat pe un elicopter SH-60 Seahawk, a declarat că succesul Franței „nu este deosebit de surprinzător”.
„Elicopterele pot oferi o platformă relativ stabilă – sunt relativ manevrabile”, a declarat Tannehill, în prezent aviator Black Hawk al armatei americane și analist în domeniul apărării.
„Cel mai mare dezavantaj este că sunt lente, așa că împotriva unei ținte mai rapide, vor fi inutile”, a spus el, potrivit Business Insider.