„Mesaj de la șef”, nou tip de fraudă online: „Infractorii cibernetici își perfecționează constant scenariile și tacticile de atac”

Spread the love

  Specialiştii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică au lansat un avertisment privind apariția unei noi metode de fraudă pe care infractorii cibernetici o folosesc pentru a scoate banii din conturile bancare ale unor companii păcălind angajații care au acces la plăți.

Un infractor sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie.

De obicei este bine informat cu privire la organizație.

Acesta solicită efectuarea urgentă a unei plăți, folosind un limbaj persuasiv, de tipul: „avem încredere în tine, rămâne între noi, eu sunt ocupat acum”.

De obicei se referă la o situație sensibilă, de exemplu control autorități sau achiziții etc.

Angajatului i se cere să nu respecte procedura obișnuită de autorizare a plăților.

Instrucțiunile complete pot fi trimise mai târziu, de către o persoană sau prin e-mail.

Astfel, angajatul transferă banii într-un cont al atacatorului.

Potrivit experților, de multe ori, infractorii cibernetici solicită ca plata să se facă într-un cont din afara țării și chiar a Europei.

 „Infractorii cibernetici își perfecționează constant scenariile și tacticile de atac, apelând diverse metode pentru a prinde în capcană potențiala victimă.

Cu o simpla căutare pe internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajații au fost păcăliți de infractori care au impersonat o persoană din conducerea unei organizații.

Nu de mult angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”, a transmis DNSC.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns