Catalina Apostoiu Guvernul Ungariei este încrezător că aeroportul internaţional Ferenc Liszt va fi din nou deţinut majoritar de către stat în decurs de câteva zile, a anunţat premierul maghiar Viktor Orban, potrivit Daily News Hungary, citat de Ziarul Financiar.
În acelaşi timp, guvernul va decide în scurt timp cu privire la infrastructura de transport către şi dinspre aeroport, a adăugat acesta.
Aeroportul din Budapesta poate deveni unul dintre principalele huburi de mărfuri ale Europei, iar guvernul maghiar vrea să-l aibă în proprietate.
Ungaria este pe cale să finalizeze achiziţia de ordinul miliardelor de dolari în pofida unei situaţii fiscale dificile, notează Bloomberg.
Vezi mai multe articole din categoria economic Guvernul va cumpăra iniţial 80% din hub, conglomeratul francez Vinci preluând restul, a declarat ministrul maghiar al economiei Marton Nagy.
Acesta a reiterat planurile ca Qatar Invesment Authority să se alăture consorţiului mai târziu.
Oficialul maghiar a refuzat să dea detalii cu privire la preţul de achiziţie.
Achiziţia se înscrie într-o campanie mai amplă de creştere a deţinerii statului maghiar în cadrul unor active strategice, aeroportul fiind considerat cel mai preţios activ pentru industriile turismului şi logisticii.
La începutul săptămânii, Orban a anunţat că achiziţia este o chestiune de „zile“, deşi Nagy anunţase că vor fi necesare probabil câteva săptămâni pentru finalizarea detaliilor juridice.
Guvernul tânjeşte de mult după aeroport, dar a fost obligat să abandoneze o încercare anterioară de preluare din lipsă de lichidităţi.
Situaţia fiscală este în continuare dificilă, deficitul bugetar pe primul trimestru ridicându-se la 6,5 miliarde de dolari.
Guvernul va fi obligat să amâne unele investiţii, însă acest lucru nu va afecta achiziţia aeroportului, a declarat Nagy.
Şi ciocolata Boci se întoarce din mâini străine în inimile ungurilor, notează Daily News Hungary.
După trei decenii, renumitele mărci de dulciuri şi ciocolată maghiare Boci vor fi din nou deţinute de unguri după ce Cerbona va finaliza achiziţia acestora de la Nestle.
Aceste branduri iubite, deţinute de compania elveţiană din perioada privatizărilor, au fost achiziţionate împreună cu renumita companie de dulciuri Szerencs.
Din rândurile produselor companiei, ciocolata Boci este una dintre cele mai timpurii şi apreciate creaţii.
În ultima vreme, în Ungaria s-a conturat un trend în care branduri iniţial locale dar ulterior achiziţionate de entităţi străine după schimbarea de regim revin în proprietate locală în sector.