Israelul își retrage soldații din orașul Khan Younis, după patru luni de lupte dure

Spread the love

Israelul își retragele soldalții din orașul Khan Younis din sudul Gazei, dar trupele sale sunt „departe de a opri” operațiunile în Gaza, a anunțat șeful de stat major al armatei israeliene, citat CNN.

Ministrul israelian al apărării a precizat că trupele se vor pregăti pentru noi misiuni, inclusiv în Rafah, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni.

Retragerea, care are loc după patru luni de lupte dure între armata israeliană și gruparea Hamas în Khan Younis, coincide cu noi discuții de încetare a focului care au loc în Egipt ceea ce ridică întrebări privind direcția în care se îndreaptă războiul care a împlinit șase luni, menționează The Guardian.

Două brigăzi vor rămâne în jumătatea de nord a Fâșiei Gaza și în noul coridor care acum bifurcă teritoriul palestinian la Wadi Gaza, au declarat duminică Forțele de Apărare Israelului, pentru a „păstra libertatea de acțiune a armatei israeliene și capacitatea sa de a conduce operațiuni bazate pe informații”.

Presa internațională subliniază că retragerea are loc în primul rând pentru a-i ajuta pe rezerviști după aproape patru luni de lupte intense, mai degrabă decât orice schimbare semnificativă a strategiei.

„Nu este nevoie să rămânem în Khan Younis.

Divizia 98 a demontat brigăzile din Khan Younis ale Hamas și a ucis mii de membri ai săi.

Am făcut tot ce am putut acolo”, a explicat un oficial israelian pentru publicația israeliană HaaretzPalestinienii strămuți din oraș ar putea acum să se întoarcă la casele lor, a completat el.

Analiștii militari au declarat duminică că o ofensivă terestră israeliană asupra orașului Rafah, ultimul bastion în care armata israeliană nu a intrat și unde se adăposteau aproximativ 1,5 milioane de oameni, nu a fost exclusă.

Dar momentul anunțului coincide cu începutul unei runde de discuții la Cairo, care vizează obținerea unui al doilea armistițiu și a acordului de eliberare a ostaticilor, și este primit ca un semn pozitiv că ultimele negocieri.

Israelul a confirmat duminică că va trimite o delegație pentru a lua parte la noile discuții, după ce gruparea militantă palestiniană Hamas a anunțat cu o zi înainte că va trimite negociatori.

Lasă un răspuns