Grindeanu: Cauza accidentului de la staţia de metrou Timpuri Noi, eroare umană

Spread the love

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni seară, la Digi 24, că accidentul produs în seara de 27 februarie în staţia de metrou Timpuri Noi a fost provocat de o „eroare umană”, potrivit News.

ro.

„E o eroare umană”, a afirmat ministrul Transporturilor, luni seară, la Digi 24, despre cauza incidentului de la metrou, din 27 februarie, când două trenuri s-au atins, fără a exista victime sau pagube materiale serioase.

El a precizat că raportul cu concluziile privind cauza accidentului este înaintat conducerii Metrorex.

În 6 martie, directorul Agenţiei de Investigare Feroviară (AGIFER), Laurenţiu Dumitru, declara pentru News.

ro că accidentul produs în seara de 27 februarie a avut loc în contextul în care un tren care nu a fost implicat în coliziune se defectase, în staţia Dristor 1, şi se îndrepta spre depoul Ciurel, iar unul dintre trenurile implicate în coliziune a făcut mai multe manevre pentru a lăsa care liberă trenului defect către depou.

„Când i s-a făcut parcursul către staţia Timpuri Noi, trenul în care se aflau călători a fost trimis către o linie ocupată, pentru că acolo deja venise un tren de metrou dinspre Piaţa Unirii şi în ultima clipă au reuşit să reducă viteza în aşa fel încât cele două trenuri s-au atins, dar viteza la care s-a întâmplat acest lucru a fost în jur de 5 kilometri pe oră, care este chiar viteza la care se fac, în mod normal, manevrele de cuplare a trenurilor de metrou.

Cuplarea respectivă a fost făcută în aşa fel încât nu au existat defectări la niciunul dintre trenurile de metrou – iar decuplarea s-a putut face automat – şi nici nu au existat victime sau probleme la călători.

Asta nu înseamnă că nu a fost un lucru foarte grav, pentru că orice coliziune la metrou are un potenţial de risc mult mai mare decât la calea ferată, având în vedere că în mod uzual mulţi dintre călătorii de la metrou stau în picioare”, a explicat directorul AGIFER.

„Aşa ceva nu trebuie să se întâmple, sub nicio formă”, a adăugat Laurenţiu Dumitru.

Accidentul s-a petrecut din cauza unor erori umane, apare scris în procesul verbal preliminar realizat de anchetatori în urma evenimentului, potrivit documentului prezentat de către publicația specializată Club Feroviar.

Documentul prezentat de Club Feroviar descrie filmul evenimentelor din seara zilei de marți, 27 februarie 2024, și momentele cheie care au dus la tamponarea celor două trenuri:În ziua accidentului, Metrorex a transmis că nu au fost victime.

Traficul cu metroul a fost perturbat câteva zeci de minute, stațiile de metrou de pe magistrala 1 fiind superaglomerate.

Metrorex a spus pe 27 februarie că în jurul orei 19:15, în stația de metrou Timpuri Noi, „s-a efectuat un parcurs eronat la o linie ocupată de un alt tren”.

Din acest motiv, circulația de metrou a fost reorganizată între stațiile Mihai Bravu și Nicolae Grigorescu.

Călătorii aflați în stații au fost informați prin sistemul de sonorizare.

„În urma incidentului feroviar de la stația Timpuri Noi, compania Metrorex a avizat organele de investigare a evenimentelor feroviare- AGIFER, AFER, COSU.

Acestea vor investiga evenimentul, vor stabili cauza acestuia și vor dispune măsurile care se impun.

Evenimentul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale.

Călătorii au fost debarcați în siguranță la peron, iar circulația trenurilor în acest moment se desfășoară în condiții normale”, se arată în comunicatul Metrorex transmis HotNews.

ro.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a solicitat, în seara accidentului, conducerii companiei Metrorex să îi prezinte, cu celeritate, un raport privind cauzele accidentului produs între două trenuri de metrou.

„După finalizarea anchetei AGIFER, îmi doresc ca managementul profesionist al acestei companii să ia măsuri pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete! Conducerea Metrorex este selectată în baza legislației privind guvernanța corporativă, ceea ce cu atât mai mult obligă compania să aibă ca principale preocupări siguranța și corecta informare a cetățenilor”, a declarat Sorin Grindeanu.

Lasă un răspuns