O „alianță a puterilor autoritare” lucrează mai strâns împreună împotriva democrațiilor occidentale, a avertizat șeful NATO la BBC.
Jens Stoltenberg a declarat că Rusia, Iranul, China și Coreea de Nord sunt din ce în ce mai aliniate.
El a mai spus că este încrezător că aliații din NATO vor conveni asupra unui acord de finanțare pe termen lung pentru Ucraina până în iulie.
Dar a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să decidă asupra unor „tipuri de compromisuri”.
Domnul Stoltenberg a discutat cu Laura Kuenssberg, într-un interviu care va fi difuzat duminică dimineață.
Cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu, el a spus că este „foarte important” ca SUA și alte țări NATO să transmită „un mesaj foarte clar Israelului” că trebuie să facă „semnificativ mai mult” pentru a proteja civilii și lucrătorii umanitari.
Jens Stoltenberg a preluat funcția de lider al NATO în urmă cu 10 ani.
Vorbind pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a organizației, el a spus că lumea este acum „mult mai periculoasă, mult mai imprevizibilă” și „mult mai violentă”.
Șeful NATO a explicat: „China susține economia de război rusă, livrând piese cheie industriei de apărare iar în schimb, Moscova își ipotechează viitorul Beijingului”.
Rusia furnizează tehnologie Iranului și Coreei de Nord în schimbul muniției și echipamentelor militare, a adăugat el.
Domnul Stoltenberg a spus că NATO a trebuit să colaboreze cu alte țăriprecum Japonia și Coreea de Sud – pentru a „se ridica împotriva acestei alianțe mai puternice de puteri autoritare”.
În ultimele zile, șeful NATO a încercat să convingă alte țări să angajeze mai mulți bani pentru efortul de război din Ucraina, în speranța unui fond pe cinci ani, de 100 de miliarde de euro.
El a spus că este încrezător că va ajunge la un acord până în iulie, în ciuda faptului că unele țări și-au exprimat ezitarea.
Cu toate acestea, domnul Stoltenberg a a sugerat, de asemenea, că în cele din urmă ar putea fi nevoită și Ucraina să facă concesii.
„La finalul zilei, trebuie să fie Ucraina cea care decide ce fel de compromisuri sunt dispuse să facă, trebuie să le dăm posibilitatea să fie într-o poziție în care să obțină de fapt un rezultat acceptabil în jurul mesei de negocieri”, a spus el.