Banca Centrală a Sudanului renunță să schimbe moneda, după ce inițial voia ca astfel să determine oamenii să nu-și țină banii „la saltea” și să-i depună în bănci

Spread the love

Pe 9 octombrie 2020, guvernul Sudanului de Sud a declarat că își va schimba moneda pentru a-și susține economia ca urmare a deprecierii continue a lirei locale față de dolarul american.

Decizia a venit după ce cabinetul și-a dat seama că cea mai mare parte a populației strânge „la saltea” banii și nu-i depune în bănci.

De asemenea, pe 8 septembrie 2023, fostul guvernator al Băncii Centrale Johnny Ohisa a propus schimbarea monedei sudaneze de Sud pentru a facilita accesul guvernului la banii ascunși în case.

Banca Centrală a Sudanului a anunțat ieri că nu va mai schimba moneda, după ce pe rețelele de socializare a fost distribuită o imagine cu bancnote noi despre care se pretinde că ar fi lansate de Banca Centrală a Sudanului de Sud.

Vorbind la o conferință de presă la Juba, Dr.

James Alic Garang, guvernatorul Băncii Sudanului de Sud, a clarificat că nu există un plan imediat de a lansa noi bancnote.

„Întrebarea privind noua monedă este că Banca Centrală nu a emis astfel de notificări.

Așadar, vreau să clarific astăzi că nu am trimis, discutat sau inițiat nicio modificare a monedei, așa că ceea ce vedeți acolo sunt știri false.

Vă rugăm să o luați ca pe o știre falsă”, a spus Alic.

Sudanul de Sud este cel mai mare producător de petrol din regiunea Africii de Est, dar dependența sa aproape totală de petrol a făcut din resursă un blestem.

Un acord de pace din 2018 a adus o relativă stabilitate țării, dar rata inflației a rămas foarte ridicată.

Criza economică din Sudanul de Sud a fost determinată de deprecierea rapidă a valorii lirei sudaneze de Sud (SSP), de lipsa de valută puternică și de dependența semnificativă de importuri.

Reamintim că în România, banii ținuți la saltea au crescut la un nivel record: peste 65 de miliarde de lei la finalul verii trecute

Lasă un răspuns