În Slovacia se desfăşoară sâmbătă al doilea tur al scrutinului prezidenţial, lupta dându-se între diplomatul pro-european Ivan Korcok şi social-democratul Peter Pellegrini, un apropiat al guvernului pro-rus de la Bratislava, alegerile desfăşurându-se fără incidente.
Potrivit observatorilor de la Bratislava, există indicii că ar putea fi atinsă o prezenţă la vot de peste 50%, cu zece puncte mai mare decât la ultimele alegeri prezidenţiale, relatează EFE și Agerpres.
„Este important să îl alegeţi pe cel care corespunde cel mai bine opiniilor şi valorilor dumneavoastră, dar, mai presus de toate, să veniţi şi să vă exprimaţi, să vă folosiţi cu adevărat astăzi de dreptul pe care îl aveţi şi să participaţi la rezultatul alegerilor”, a declarat, într-un îndemn către electorat, preşedinta demisionară, avocata liberală Zuzana Caputova, în timp ce îşi exercita dreptul la vot.
Caputova a renunţat să mai candideze pentru a-şi reînnoi mandatul, invocând atacurile dure la care ea şi familia sa au fost supuse din partea guvernului de coaliţie populist şi ultranaţionalist care a venit la putere în toamnă, condus de premierul Robert Fico, care a catalogat-o chiar drept „agent al Washingtonului”, notează agenția EFE.
Analiştii estimează că o prezenţă ridicată la urne l-ar favoriza pe Pellegrini, care s-a clasat pe locul al doilea, cu 37% de voturi în primul tur, şi care a încercat să mobilizeze alegătorii lui Stefan Harabin, clasat pe locul al treilea în urmă cu două săptămâni, cu un discurs anti-NATO (alianţă din care face parte şi Slovacia) şi pro-Rusia.
Învingătorul din primul tur, Korcok, cu 42,5% din sufragii, are susţinerea opoziţiei progresiste şi liberale, cu o linie de susţinere a Ucrainei în faţa invaziei ruseşti şi împotriva executivului, pe care îl acuză că încalcă statul de drept cu măsuri precum eliminarea Parchetului anticorupţie sau atacuri împotriva presei.
În cazul în care va câştiga, el ar putea acţiona ca o contrapondere la politicile guvernului de coaliţie, din care face parte şi partidul rivalului său Pellegrini, şi care sunt apropiate de cele ale premierului ultranaţionalist ungar Viktor Orban, principalul susţinător al Rusiei în rândul liderilor UE.
Cei 4,5 milioane de alegători slovaci chemaţi la urne vor putea să voteze la cele 6.
000 de secţii de votare din ţară şi din străinătate până la ora 22:00 (20:00 GMT).
CITEȘTE ȘI: