Bani de care n-ai auzit: de la monedele ale căror valori scad dacă sunt necheltuite, la monedele garantate cu timp

Spread the love

În Egipt, banii constau, printre altele, în cioburi de lut (ostraka) pe care oamenii le primeau drept chitanțe pentru cerealele puse în depozite.

Aceste chitanțe ar putea fi folosite ca bani pentru a transfera valoarea cerealelor de la o persoană la alta.

Dar cioburile erau datate, iar cu cât boabele erau depozitate mai mult timp, cu atât taxa de depozitare era mai mare.

Astfel, în timp ce cioburi și-au pierdut treptat din valoare, a crescut viteza banilor.

Istoria arată că în acea perioadă Egiptul a prosperat și a continuat să facă acest lucru până când a fost cucerit de Roma; monedele lor de metal au înlocuit ostraka și Egiptul a devenit o țară sărăcită.

În mănăstirile din Evul Mediu Central, episcopii, aristocrațiile provinciale și orașele au emis propriile monede ștampilate cu asemănarea celui care era episcop, domn sau rege.

Când domnitorul se schimba, monedele trebuiau predate pentru a fi reimprimate cu imaginea noului conducător.

În 1932, orașul austriac Wörgl avea o problemă.

Lumea era în mijlocul unei crize globale, creditele erau rare și sute de oameni erau șomeri.

Orașul avea o listă lungă de proiecte care trebuiau făcute, dar doar 40.

000 de șilingi (aproximativ 5.

000 de dolari) în bancă – nu suficient pentru a plăti oamenii să le facă.

Michael Unterguggenberge, primarul orașului, a decis să aplice unele dintre ideile de reformă monetară ale economistului german Silvio Gesell.

Gesell și-a dezvoltat ideile în timpul uneia dintre crizele monetare frecvente din anii 1890.

Ideea lui centrală a fost să creeze bancnote a căror valoare nominală să scadă de la 100 la începutul anului la 95 la sfârșitul anului.

Free-Money este o monedă care suportă o taxă legată de perioada în care o păstrai.

Termenul provine de la industria feroviară atunci când se aplica o taxă vagoanelor de cale ferată care rămân inactive.

Când se aplică banilor, este o taxă pentru necheltuirea lor într-o anumită perioadă de timp, iar banii „ruginesc”.

Economistul Irving Fisher care a scris pentru prima dată pe larg despre viteza banilor în timpul crizei economice din anii 1930, a remarcat că: Free-money se poate dovedi a fi cel mai bun reglaj al vitezei de circulație a banilor.

Aplicat corect, ne-ar putea scoate dintr-o criză în câteva săptămâni, spunea Fisher.

Pentru a pune în aplicare ideile lui Gesell, primarul din Wörgl a emis o nouă monedă, un „certificat de muncă” pe care muncitorii orașului și comercianții locali au fost de acord să îl accepte drept plată pentru servicii și mărfuri.

Dar asta nu ar fi garantat că „certificatele” vor circula.

Așa că a adăugat o caracteristică intrigantă: toți cei care aveau un asemenea certificat la sfârșitul unei luni, plăteau 1% din valoarea lui.

Dacă deținătorii doreau să-și transforme bancnotele în moneda austriacă, ei plăteau un impozit de 2%.

În consecință, viteza bancnotei, numărul de ori a circulat, a crescut de aproximativ paisprezece ori mai repede decât moneda națională austriacă.

Iar orașul a reușit să asfalteze străzile, să reconstruiască sistemul de apă, să construiască case noi și un pod pe care au montat o plăcuță pe care scrie: „Acest pod a fost construit cu banii noștri gratuiti”.

Crearea Free Money în Wörgl a avut atât de mult succes încât alte patru orașe au emis Free Money, iar premierul francez, Édouard Dalladier, a vizitat orașul pentru a vedea „miracolul din Wörgl.

” Când alte aproximativ 200 de localități și-au făcut cunoscute intenția de a-l imita pe Wörgl, banca centrală și-a reafirmat drepturile de monopol acordate de guvern de a crea bani, iar instanțele au declarat ca emiterea de „bani de urgență” să fie o infracțiune, sabotând o soluție viabilă la problema deficitului de bani.

Chiemgauer este una dintre cele mai de succes valute care au circuit în stațiunile bavareze.

A început în 2003, când Christian Gelleri, profesor de economie la o școală Waldorf din sudul Germaniei, a desemnat unui grup de tineri de 16 ani un proiect de a crea o monedă care să fie folosită în magazinele și afacerile locale.

Chiemgauer este legat de euro pe o bază unu-la-unu, cu bancnote în valori nominale de la unu la cincizeci.

Organizațiile locale nonprofit, care primesc o cotă din taxa de stație asociată monedei, au început prin a cumpăra chiemgauers de 100 de unități cu doar 95 de euro.

Inițial, doar aproximativ 130 de persoane și câteva magazine locale au fost dispuși să accepte moneda, dar până în 2011 peste 600 de afaceri din regiunea Bavaria au acceptat moneda și se estimează că între 2.

000 și 3.

000 de persoane o vor folosi cu o cifră de afaceri de 6 milioane de euro.

Moneda trebuie cheltuită sau își pierde valoarea.

Dacă o bancnotă nu este cheltuită într-o perioadă de trei luni, deținătorii trebuie să plătească 2% din valoarea nominală.

O bancnotă poate fi reînnoită de cel mult șapte ori.

Există o taxă de 5% pentru convertirea chiemgauers înapoi în euro, iar guvernul a adăugat o taxă de „distanță” dacă este cheltuită în afara regiunii.

Organizațiile caritabile și organizațiile nonprofit locale beneficiază, deoarece deținătorii de monedă pot nominaliza pe unul dintre ei să primească 3% din toate tranzacțiile lor chiemgauer.

Astfel, în fiecare tranzacție, 95 la sută din chiemgauer rămâne cu afacerea care o acceptă, 2 la sută merg la administratorii valutei, iar 3 la sută sunt donați organizației de caritate numite de cumpărător.

Monedele garantate cu timp oferă o soluție la problemele forței de muncă nefolosite și nevoia de mai mult timp petrecut în munca comunitară.

TimeBanks USA, creat de avocatul Edgar Cahn (2004), permite oamenilor să schimbe timp fără a folosi dolari sau orice altă monedă națională.

Oamenii se înscriu ca membri, listând serviciile pe care le pot oferi și serviciile de care au nevoie în schimb.

Timpul fiecărui membru este egal ca valoare, indiferent de serviciul prestat.

Cahn a venit cu conceptul în timp ce se recupera de la un atac de cord și accepta ajutor neplătit.

Și-a dat seama cât de puțin prețuiește economia noastră monetară favorurile pe care le facem unul altuia, chiar dacă această asistență poate fi critică.

Aceste activități de „bun vecin” construiesc solidaritatea unei comunități.

În 2009 Time Banking a făcut un pas mai departe prin adăugarea unei bănci de îngrijire a seniorilor.

Un bun exemplu de Time Banking este Onion River Exchange din Montpelier, Vermont.

Cu 350 de membri începând cu 2013, aflați în aproximativ patruzeci și opt de orașe din Vermont, membrii postează servicii online pe care le pot oferi, de la transport la lecții de yoga, în timp ce postează serviciile de care au nevoie, de la instalarea unei imprimante la îngrijirea copiilor.

În acest sistem, diferitele sarcini pot fi evaluate diferit.

Biletele câștigate de îngrijitorii pot fi folosite de către îngrijitor sau date altora, cum ar fi părinții aflați în altă parte a țării.

Se pare că vârstnicii preferă voluntarii care lucrează pentru bilete decât lucrătorii plătiți, deoarece calitatea îngrijirii este mai bună.

Paul Glover a fondat Ithaca HOURS în 1991 în Ithaca, New York, pentru persoanele care locuiesc pe o rază de 20 de mile.

Organizația a transmis circa 1.

500 de oferte de bunuri sau servicii achiziționabile în ORE.

Fiecare ORA Ithaca este evaluată la 10 USD, pe baza salariului mediu pe oră din regiune.

Bancnotele HOURS pot fi folosite pentru a cumpăra instalații sanitare, tâmplărie, lucrări electrice, acoperișuri, îngrijire medicală, îngrijirea copiilor, reparații de mașini și biciclete, alimente, ochelari de vedere, lemn de foc, cadouri și mii de alte bunuri și servicii.

Multe restaurante din Ithaca le acceptă ca „monedă complementară”, la fel ca cinematografele, sălile de bowling, două magazine alimentare mari deținute la nivel local, spitalul local și alte 300 de afaceri.

O ORĂ de serviciu este de obicei schimbată cu o oră dintr-un alt serviciu, dar prețurile pot fi negociate astfel încât un medic să poată obține mai multe ORE pentru munca legată de profesia sa decât un babysitter.

Lasă un răspuns