Un veteran american din Ucraina spune că armata rusă a ajuns să aibă „mână liberă” pe câmpul de luptă

Spread the love

Un veteran american care s-a alăturat forțelor ucrainene încă din primul an al războiului afirmă că armata rusă a ajuns acum „prădătorul alfa” pe front și că are „mână liberă” pe câmpul de luptă, relatează Business Insider.

Veteranul care folosește indicativul „Jackie” este un instructor de asalt în cadrul Brigăzii 3 de Asalt a armatei ucrainene, el alăturându-se forțelor Kievului în 2022.

Americanul afirmă că armata rusă a ajuns să aibă „mână liberă” pe câmpul de luptă din cauza faptului că poate masa foc de artilerie direct asupra infanteriei și forțelor blindate ucrainene fără ca artileria Kievului să poată răspunde din cauza penuriei de proiectile.

„Când băieții noștri luptă infanterie la infanterie cu rușii, îi zdrobim.

Nu e nimic special în acest stadiu.

Avem nevoie să suprimăm doar artileria și armura rusească.

Odată ce lupta este infanterie la infanterie, câștigăm”, susține el, adăugând însă că stocurile de proiectile și rachete au ajuns acum atât de scăzute încât aceasta nu mai este o tactică pe care forțele Kievului să se bazeze cu consecvență.

Jackie spune că atunci când forțele ucrainene au suficientă muniție, „putem ține la distanță artileria rusească în timp ce facem lucruri foarte iscusite și ne folosim capitalul uman și inteligența să lucrăm pe linia de contact cu infanteria noastră.

Este un lucru normal pentru noi și facem o treabă grozavă așa”.

„Dar odată ce artileria noastră se apropie de zero, balanța se înclină semnificativ în favoarea părții ruse”, mai spune veteranul american.

Jackie afirmă că situația s-a agravat dramatic de când noul ajutor american pregătit de Casa Albă pentru Ucraina s-a blocat în Congresul de la Washington și că, în unele situații, trupele ucrainene sunt nevoite inclusiv să evite să intre în contact cu forțele rusești care nu sunt considerate o amenințare imediată.

Despre acest lucru a vorbit zilele trecute și un lunetist american ce luptă de partea armatei ucrainene, Jonathan Poquette, el afirmând că lipsurile de muniție înseamnă că soldații ucraineni au trebuit să devină mult mai selectivi privind țintele pe care le aleg și că uneori sunt nevoiți să evite intrarea în luptă cu trupele rusești care avansează.

Poquette, care luptă în Ucraina în cadrul „Chosen Company” – o forță internațională alocată Brigăzii 59 Motorizate, afirmă însă că forțele Kievului duc lipsă inclusiv de muniții de bază precum gloanțele și grenadele de care au nevoie disperată.

Lunetistul a relatat că în unele situații soldații ucraineni care îi preluau poziția îi cereau munițiile și grenadele.

„Atât de disperată devenea situația, ca exact înainte să plecăm să trebuiască să ne luăm toate cartușele, să scoatem toate gloanțele din ele și apoi să ne punem cartușele goale înapoi în kit iar apoi să ne luăm toate grenadele și e ceva de genul ‘Uite, aveți nevoie de ele, băieți’”.

Site-ul Politico a scris miercuri, citând mai mulți ofițeri ucraineni sub condiția anonimității, că situația pe front a ajuns atât de sumbră din cauza lipsei de muniții încât există pericolul unei prăbușiri a liniilor în anumite sectoare în cazul unei ofensive ruse majore.

Situația este complicată din cauza superiorității numerice rusești și a atacurilor cu bombe ghidate cu precizie care au lovit pozițiile ucrainene de câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că Rusia va putea probabil să „spargă linia frontului în unele părți”, au spus pentru Politico mai mulți ofițeri de rang înalt care au servit sub administrația fostului comandant al armatei Valeri Zalujnîi.

Urmărește ultimele evoluții din a 772-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.

RO.

Lasă un răspuns