Gigantul de fast-food McDonald’s va răscumpăra toate restaurantele sale israeliene în urma boicotării mărcii ca răspuns la războiul Israel-Hamas, potrivit BBC.
Compania a declarat că a ajuns la un acord cu cel care operează local franciza (Alonyal) pentru returnarea a 225 de puncte de vânzare din toată țara, unde lucrează 5.000 de oameni.
McDonald’s a fost criticat după ce Alonyal a început să ofere mii de mese gratuite soldaților israelieni.
Vânzările au scăzut de când a început conflictul în octombrie.
Joi, McDonald’s a declarat că a fost semnat un acord cu Alonyal, care conduce lanțul fast-food în Israel de mai bine de 30 de ani.
Compania americană a declarat că restaurantele, operațiunile și angajații vor fi păstrați și că rămân „angajați pe piața israeliană”.
Condițiile vânzarii nu au fost dezvăluite.
Boicotul a fost declanșat după ce țări cu majoritate musulmană, cum ar fi Kuweit, Malaezia și Pakistan, au declarat că nu vor mai cumpăra produsele lor din cauza sprijinului acordat Israelului.
Proteste au avut loc în întreaga lume, pe măsură ce boicotul s-a extins dincolo de Orientul Mijlociu.
În ianuarie, lanțul alimentar global a recunoscut că conflictul a „afectat semnificativ” performanța, afacerile din Franța, Indonezia și Malaezia suferind și ele, deși comerțul din Orientul Mijlociu a fost cel mai grav afectat.
Directorul executiv Chris Kempczinski a dat vina pe „dezinformare”, dar compania a ratat obiectivul de vânzări trimestrial.
Boicotul a fost descris ca fiind „descurajant și nefondat” de McDonald’s.
Compania se bazează pe mii de alte mici afaceri independente pentru opera cele peste 40.
000 de magazine din întreaga lume.
Aproximativ 5% sunt situate în Orientul Mijlociu.
„În fiecare țară în care ne desfășurăm activitatea, inclusiv în țările musulmane, McDonald’s este reprezentat cu mândrie de operatori locali”, a spus domnul Kempczinski la acea vreme.
„Atâta timp cât acest război va avea loc… nu ne așteptăm să vedem vreo îmbunătățire semnificativă [pe aceste piețe]”, a adăugat șeful McDonald’s.
Compania spera că, preluând afacerea din Israel își va putea restabili reputația în Orientul Mijlociu și își va îndeplini obiectivele de vânzări.
O mare parte din Fâșia Gaza a fost devastată în timpul operațiunilor militare israeliene care au început după ce oameni înarmați conduși de Hamas au atacat sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând 253 de ostatici.
Peste 33.000 de oameni au fost uciși în Gaza de atunci, a declarat Ministerul Sănătății din teritoriu condus de Hamas.