Aproximativ 1200 de păgubiți și creditori au de recuperat de la Euroins, fostul lider RCA intrat în procedura de faliment în vara anului trecut, 842 milioane de lei creanțe certe, restul sumelor solicitate în instanță depășind 3,1 miliarde de lei, au anunțat vineri oficialii CITR, lichidatorul judiciar al asigurătorului.
CITR a recuperat doar 5,7 milioane de lei din vânzarea de active, pe rol fiind în prezent peste 13.
000 de litigii.
CITR a prezentat vineri raportul privind cauzele falimentului Euroins și situația la zi a sumelor solicitate de păgubiți.
CITR spune că a identificat și fapte care intră sub incidența articolului 268 din Legea Insolvenței pentru care judecătorul sindic poate dispune ca prejudiciul să fie suportat de membrii organelor de conducere și/sau supraveghere din cadrul societății, precum și de orice altă persoană care a contribuit la starea de insolvență a debitorului prin săvârșirea uneia din faptele prevăzute expres de lege.
Asigurătorul mai are în prezent 64 de angajați, față de 358 angajați la data demarării procedurii falimentului.
ASF a decis retragerea autorizației de funcționare pentru Euroins în data de 17 martie 2023, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.
Grupul bulgar Eurohold a reacționat acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins România.
Primele plăți către păgubiții Euroins au început să fie făcute în data de 18 mai 2023: peste 650.
000 de lei pentru peste 1.
000 de cereri.