Austria şi-ar putea pierde toţi gheţarii în 45 de ani, a avertizat vineri Clubul alpin austriac, în condiţiile în care doi dintre gheţarii din ţară s-au micşorat anul trecut cu peste 100 de metri.
Există o îngrijorare la nivel mondial cu privire la efectul încălzirii globale asupra gheţarilor planetei, iar cel mai recent raport al Clubului Alpin din Austria (OeAV) dezvăluie o retragere dramatică a gheţarilor din această ţară în ultimii şapte ani, relatează AFP, citată de Agerpres.
Studiul arată că 93 de gheţari austrieci observaţi de către organizaţie s-au retras în medie cu 23,9 metri anul trecut, a treia cea mai mare topire a gheţarilor de la debutul măsurătorilor în 1891.
2022 a fost cel mai nefast an pentru topirea gheţarilor în Austria, cu o retragere medie de 28,7 metri.
În faţa încălzirii extreme din Alpi, gheţarii ar putea să dispară practic în 45 de ani, avertizează Clubul alpin, pentru care măsurile de protecţie a climei au fost luate prea târziu.
„În 40-45 de ani, practic întreaga Austrie va fi lipsită de gheţari”, a declarat vineri presei Andreas Kellerer-Pirklbauer, şeful serviciului de măsurare a gheţarilor din cadrul Clubului alpin.
În 2017, gheţarii austrieci s-au topit în medie cu 25,2 metri, a doua cea mai mare topire înregistrată vreodată, potrivit Clubului alpin.
Anul trecut, doi dintre gheţarii din ţară s-au micşorat cu peste 100 metri: Pasterze a pierdut 203,5 metri, iar Retenbachferner 127 metri.
OeAV a cerut o mai bună protecţie a gheţarilor, subliniind că biodiversitatea din regiunile alpine este supusă unui stres constant din cauza construcţiei de noi teleschiuri şi a concentrării staţiunilor de schi.
Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), marii gheţari ai planetei se confruntă în bloc cu o topire fără precedent de când au început măsurătorile în anii 1950, o situaţie care a devenit „extremă” în vestul Americii de Nord şi în Europa.
În Elveţia, gheţarii alpini au pierdut 10% din volum doar în ultimii doi ani.