Rata de politică monetară a BNR rămâne neschimbată. Cum „citesc” economiștii șefi din bănci mesajele lui Isărescu

Spread the love

Conform așteptărilor, BNR a menținut joi rata dobânzii de politică monetară neschimbată la 7,00% în ședința de joi a Consiliului de Administrație.

Rapoartele a două bănci subliniază „frânele fiscale” puse de Guvern în calea scăderii inflației.

Estimăm că prima reducere a ratei dobânzii (de 25 puncte de bază) va veni în mai, deși riscurile sunt în creștere din cauza măsurilor fiscale, a politicii de venituri și din evoluţia preţurilor ţiţeiului.

Comunicatul de presă subliniază, de asemenea, că „dinamica salariilor în economie reprezintă o sursă de îngrijorare”.

Ne așteptăm ca dobânda cheie să atingă 5,75% până la sfârșitul anului față de 7,00% în prezent, arată un raport al băncii destinat investitorilor și consultat de HotNews.

ro.

Guvernatorul BNR a oferit îndrumări destul de clare la conferința de presă din februarie, spunând că Consiliul de administrație al BNR a discutat despre un potențial calendar privind reducerile de dobândă și că va reduce rata dobânzii după cel puțin două luni care să arate că inflația a scăzut după ce în ianuarie crescuse.

Inflația a scăzut în februarie la 7,2% a/a, de la 7,4% a/a în ianuarie, dar într-un ritm mai lent decât anticipaseră de economiști chestionați de Bloomberg.

Banca centrală sugerează o revizuire a traiectoriei inflației, deoarece prețurile de consum sunt văzute în decelerare dar într-un ritm ușor mai lent.

Prognoza actuală a inflației BNR pentru sfârșitul lunii martie este de 6,5% a/a.

Referitor la creșterea economică, BNR menționează că „cele mai recente date și analize indică o creșterea economică trimestrială mai robustă în trimestrul I 2024 decât se prognoza anterior.

Piața muncii rămâne tensionată în viziunea BNR.

„Numărul de angajați la nivel economic și-a reluat creșterea lunară în decembrie 2023, iar dinamica anuală de două cifre a costurilor unitare cu forța de muncă în industrie a accelerat în trimestrul IV 2023, în timp ce rata șomajului a crescut ușor la începutul lui 2024, după trei trimestre de relativă stagnare, se mai arată în raport.

În ședința de politică monetară desfășurată astăzi, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât menținerea ratei de politică monetară la 7,0%, în conformitate cu așteptările noastre și ale pieței, arată un document al departamentului de analiză din BRD, raport destinat investitorilor și consultat de HotNews.

ro.

Repere din declarația de presă :Inflația a cunoscut o creștere tranzitorie de la sfârșitul anului 2023, ajungând la 7,2% în februarie 2024.

Mișcarea ascendentă a fost determinată de modificările fiscale, de evoluția prețurilor țițeiului pe piețele internaționale și de efectele de bază în cazul prețurilor la energie electrică.

BNR se așteaptă ca rata anuală a inflației să scadă în continuare în lunile următoare, deși pe o traiectorie la un nivel puțin mai ridicat decât cea indicată în prognoza din februarie 2024.

Incertitudini și riscuri sporite sunt asociate cu viitoarea orientare a politicii fiscale și a celei de venituri, ținând cont de execuția bugetară îngrijorătoare din primele două luni ale anului (deficit de 1,67% din PIB față de 1,07% după primele două luni din 2023), de dinamica salarială din sectorul public și impactul legii pensiilor.

Cele mai recente date și analize indică o creștere economică trimestrială mai robustă în trimestrul I 2024 decât se prognoza anterior.

Continuă să apară incertitudini și riscuri la adresa perspectivelor activității economice, deosebit de relevante fiind tensiunile geopolitice în curs, precum și performanța slabă a Germaniei, principalul partener comercial al României.

Lasă un răspuns