Președintele Klaus Iohannis îi primește miercuri la Cotroceni pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și pe premierii Ungariei, Viktor Orban, Belgiei, Alexander De Croo, și Croației, Andrej Plenkovic, pentru o reuniune vizând stabilirea priorităților Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029.
Klaus Iohannis și Charles Michel susțin, miercuri seară, declarații comune de presă.
La ora 17.
30, Iohannis îl primește la Cotroceni pe președintele Consiliului European, Charles Michel, cei doi oficiali urmând să susțină apoi declarații comune de presă.
Ulterior, Iohannis îi va primi la Cotroceni și pe premierii Ungariei, Viktor Orban, Belgiei, Alexander De Croo, și Croației, Andrej Plenkovic, pentru o reuniune de lucru „dedicată pregătirii viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene”, conform Administrației Prezidențiale.
„Consultările organizate la București se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităților Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea și apărarea, implicarea la nivel mondial și extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienței și a competitivității Uniunii.
Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuțiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente și de analiză a liniilor de acțiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel internațional, de asigurare a prosperității și de promovare și protejare a democrației și valorilor europene.
Discuțiile de pregătire a Agendei Strategice pentru următorul ciclu instituțional vor continua la nivelul liderilor UE, cu obiectivul de a fi adoptată de către Consiliul European la reuniunea programată la finalul lunii iunie a acestui an”, a transmis Administrația Pezidențială.
În 12 martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază „performanţa României în alianța nord-atlantică, experienţa acumulată de el pe parcursul celor două mandate de preşedinte, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră”.
În momentul în care Iohannis a făcut anunţul, cel puţin 20 dintre cei 32 de membri ai NATO, între care cei mai importanţi membri occidentali – SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania -, îşi anunţaseră sprijinul pentru premierul Olandei, Mark Rutte.