Uniunea Europeană investighează o licitație din România pentru construirea unui parc fotovoltaic / Ofertanții sunt companii chineze care ar fi primit avantaje necuvenite

Spread the love

Comisia Europeană a deschis două investigații aprofundate care vizează o licitație publică din România, organizată de Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, privind proiectarea, construcția și exploatarea unui parc fotovoltaic de 110 MW.

La licitație au depus oferte companii controlate de China.

Potrivit Comisiei, este investigată o posibilă denaturare a pieței pe baza subvențiilor străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice.

Comisia va evalua dacă firmele chineze în cauză au beneficiat de un avantaj necuvenit pentru a câștiga contracte de achiziții publice în UE.

Sunt investigate, pe de-o parte Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH și, pe de altă parte, Shanghai Electric UK Co.

Ltd.

și de Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co.

Ltd.

Licitația a fost lansată de o Societatea PARC fotovoltaic ROVINARI EST S.

A, deținută în proporții egale de OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia, pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW.

Acest proiect este finanțat parțial din Fondul UE pentru modernizare.

În urma examinării preliminare a tuturor observațiilor, Comisia a considerat că există suficiente indicii că ambii ofertanți au primit subvenții străine care denaturează piața internă.

Comisia va evalua în continuare presupusele subvenții străine și va obține toate informațiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăților să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitație.

O astfel de ofertă ar putea determina alte companii care participă la procedura de achiziții publice să piardă oportunități de vânzare.

În conformitate cu dispozițiile Regulamentului privind subvențiile străine, la sfârșitul investigației sale aprofundate, Comisia poate Ambele consorții au transmis o notificare completă la 4 martie 2024.

Comisia are acum la dispoziție 110 zile lucrătoare de la data respectivă pentru a lua o decizie.

Inițierea unei investigații aprofundate nu aduce atingere rezultatului investigației.

Primul consorțiu investigat este compus din grupul Enevo și LONGi Solar Technologie GmbH.

Enevo Group, liderul consorțiului, este un furnizor de servicii de inginerie și consultanță cu sediul în România.

Longi Solar Technologie GmbH este o filială germană nou înființată, deținută integral și controlată integral de LONGi Green Energy Technology Co.

, Ltd, care este un furnizor important de soluții solare fotovoltaice, cotată la Bursa din Hong Kong.

Atât LONGi Solar Technologie GmbH, cât și LONGi Green Energy Technology Co.

, Ltd.

își desfășoară activitatea în domeniul dezvoltării, fabricării și întreținerii plachetelor, celulelor și modulelor solare.

Al doilea consorțiu investigat este compus din Shanghai Electric UK Co.

Ltd.

și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co.

Ltd.

Ambele societăți sunt deținute și controlate în proporție de 100 % de Shanghai Electric Group Co.

Ltd, o întreprindere deținută de stat din Republica Populară Chineză.

Este deținută și controlată în ultimă instanță de Comitetul de supraveghere și gestionare a industriei deținut de stat Shanghai, o entitate deținută de stat care este subordonată Guvernului Popular Central Chinez.

Shanghai Electric UK Co.

, Ltd.

și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co.

, Ltd.

sunt principalii furnizori mondiali de soluții industriale în domeniul energiei, al producției și al integrării inteligenței digitale.

Acestea furnizează servicii privind stocarea energiei eoliene, solare și a hidrogenului, precum și un proces integrat de generare, rețea, încărcare și stocare.

Lasă un răspuns