Uniunea Europeană investighează o licitaţie din România pentru construirea unui parc fotovoltaic. Ofertanţii sunt companii chineze

Spread the love

Uniunea Europeană a deschis două investigaţii pentru a stabili dacă doi ofertanţi chinezi au beneficiat în mod excesiv de subvenţii în ofertele lor în cadrul unei licitaţii publice pentru un parc fotovoltaic în România, a anunţat miercuri Comisia Europeană.

Primul consorţiu investigat este format din ENEVO Group din România şi o filială a companiei chineze LONGi Green Energy Technology.

Al doilea implică filiale ale companiei chineze de stat Shanghai Electric Group, informează Reuters.

Potrivit unui oficial UE, valoarea totală a contractului este de aproximativ 375 de milioane de euro.

Vezi mai multe articole din categoria economic Procedura publică relevantă a fost lansată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotofotovoltaic ROVINARI EST S.

A.

) pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW.

Acest proiect este finanţat parţial din Fondul UE pentru modernizare.

În conformitate cu Regulamentul privind subvenţiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitaţiile lor de achiziţii publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depăşeşte 250 milioane EUR şi când societăţii i s-au acordat contribuţii financiare străine de cel puţin 4 de milioane EUR din cel puţin o ţară terţă în cei trei ani anteriori notificării.

În urma examinării preliminare a tuturor observaţiilor, Comisia a considerat că este justificat să iniţieze o investigaţie aprofundată pentru doi ofertanţi, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenţii străine care denaturează piaţa internă.

În cursul investigaţiei aprofundate, Comisia va evalua în continuare presupusele subvenţii străine şi va obţine toate informaţiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăţilor să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitaţie.

O astfel de ofertă ar putea determina alte întreprinderi care participă la procedura de achiziţii publice să piardă oportunităţi de vânzare.

   

Lasă un răspuns