Ministerul Energiei vrea o schemă de contracte pentru diferență care nu mai este recomandată de Asociația Operatorilor de Transport și de Sistem din Europa

Spread the love

Un studiu realizat de ENTSO-E, Asociația Operatorilor de Transport și de Sistem din Europa, arată că schema convențională de contracte pentru diferență, pe care și Ministerul Energiei intenționează să o implementeze, nu mai este eficientă.

Pe scurt, ENTSO-E recomandă ca aceste contracte pentru diferență să nu se mai aplice la producția de energie, ci, mai degrabă, la capacități care corespund nevoilor sistemului.

Actualele contracte pentru diferență pot distorsiona piața și pune în pericol sistemul energetic, în condițiile în care se aplică la nivelul producției.

Beneficiarii vor dori să-și maximizeze volumul producției și, implicit profiturile lor din stimulente.

Astfel, pentru investițiile lor vor căuta locurile cele mai potrivite pentru a obține cantități mari, nu neapărat potrivite pentru funcționarea eficientă a sistemului energetic.

Producătorii de energie eoliană și fotovoltaică se vor înghesui în zonele cu vânt și soare, precum cele din sud și sud-estul țării.

Sistemul energetic românesc nu este pregătit să preia dintr-o dată, din aceleași zone, cantități tot mai mari de electricitate, fapt care poate afecta siguranța în securitatea alimentării.

Practic, prin sistemul actual se încurajează investițiile fără a se ține cont de starea rețelei energetice.

În studiul ENTSO-E se precizează că este recomandată eliminarea CfD-urilor bazate pe producție, ținând cont de riscurile asupra siguranței sistemului energetic, fiind mai potrivite cele bazate pe capacitate.

Potrivit ENTSO-E, ar fi mai eficiente stimulente care să maximizeze pe piață valoarea energiei electrice, mai degrabă decât să maximizeze volumul de producție, pentru a obține un profit mai mare din subvenții.

Stimulentele ar fi eficiente dacă s-ar acorda în funcție de alegerea unor locații avantajoase pentru sistemul energetic.

Mai exact, contractele pentru diferență ar trebui să încurajeze construirea de parcuri eoliene și fotovoltatice care corespund nevoilor sistemului.

ENTSO-E dă exemplu în studiul său de panouri solare orientate spre est sau vest, turbine eoliene cu pale mai lungi ale rotorului și turnuri mai înalte, astfel încât electricitatea să fie produsă în ore cu soare sau/vânt mai scăzut, dar și când cererea este mai mare.

În plin boom al investițiilor în energia regenerabilă, Comisia Europeană a aprobat, pentru România, o nouă schemă de finanțare, de 3 miliarde de euro, pentru proiecte noi în fotovoltaice și eoliene.

Sunt bani care vor finanța contracte pentru diferență (CfD), prin care prețul energiei electrice va fi fixat pentru o perioadă de 15 ani.

Practic, este un preț garantat al energiei, timp de 15 ani, pentru norocoșii beneficiari.

Nu este clar ce se va întâmpla după ce această schemă de 3 miliarde de euro se va epuiza, cum va fi susținută schema până la finalul celor 15 ani.

Indiferent de cum va evolua piața europeană, cu care suntem conectați, acel preț va fi indexat doar cu rata inflației din zona euro.

Schema de finanțare se va reflecta în facturi în această perioadă de 15 ani.

Vor urma niște licitații, cu oferte separate pe eolian și fotovoltaic, pentru capacități de 5.

000 MW (cât 7 reactoare nucleare), în cadrul cărora beneficiarii vor propune pe lângă proiect și un preț de exercitare.

Prețurile maximale de pornire vor fi 91 de euro/MWh pentru fotovoltaice și 93 de euro/MWh pentru eoliene.

Chiar dacă sunt prețuri maximale, acestea sunt deja prea mari în acest moment, în condițiile în care pe piețe acesta a ajuns la un nivel mediu de 70 euro, fiind pe tendință de scădere în continuare.

Potrivit informațiilor HotNews.

ro, ținta este să se ajungă, în urma licitațiilor, la un preț de referință în jurul valorii de 80 euro/MWh, un preț mare dacă este să comparăm cu faptul că se încheie contracte bilaterale pe termen lung, de tip PPA (Power Purchase Agreement), cu 62 euro/MWh.

În septembrie 2023, HotNews.

ro arăta că stretegii din spatele implementării mecanismului se gândesc la un preț maximal de pornire de 88 euro/MWh pentru fotovoltaice și 92 euro/MWh pentru eoliene, mult mai mari decât în Marea Britanie, care are o schemă asemănătoare, cu 56 euro/MWh pentru fotovoltaice, respectiv 60 euro/MWh pentru eoliene.

Pentru mai multe amănunte, citește și:

Lasă un răspuns