Un congresman american neagă că ar fi îndemnat la bombardarea nucleară a Fâșiei Gaza: „A fost o metaforă”

Spread the love

Congresmanul american Tim Walberg a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi îndemnat la folosirea unor bombe nucleare în Fâșia Gaza după ce a sfătuit Israelul să „termine treaba rapid” cu Hamas, ca și SUA în cazul orașelor japoneze Nagasaki și Hiroshima, relatează Times of Israel.

„Ca un copil care a crescut în era Războiului Rece, ultimul lucru pentru care aș milita ar fi folosirea armelor nucleare”, a declarat Walberg, un legiuitor în Camera Reprezentanților din partea statului Michigan, într-un comunicat de presă.

„Am folosit o metaforă să transmit nevoia ca atât Israelul, cât și Ucraina, să își câștige războaiele pe cât de rapid posibil, fără a pune trupe americane în calea primejdiei”, a adăugat el.

Walberg, un legiuitor al Partidului Republican în camera inferioară a Congresului de la Washington, a făcut precizările după ce pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu un dialog avut de acesta cu un alegător în timpul unei întâlniri de tip „town hall” cu electoratul.

Întâlnirea a avut loc pe 25 martie în localitatea Dundee din statul Michigan, însă înregistrarea a apărut abia lunea aceasta pe rețelele de socializare.

Răspunzându-i unui alegător care și-a exprimat îngrijorarea față de planurile administrației Biden de a construi un doc pe țărmul Fâșiei Gaza pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare, Walberg a afirmat că „nu ar trebui să cheltuim un ban pe ajutoare umanitare”.

„Ar trebui să fie ca Nagasaki și Hiroshima.

Terminați treaba rapid”, a adăugat el.

Republican Congressman Tim Walberg suggested dropping a nuclear bomb on Gaza ‘like Nagasaki and Hiroshima’ in order to ‘get it over quick’.

His comments have been widely condemned and his office insists it was ‘metaphorical’ ⤵️@OfficialDGISPR pic.

twitter.

com/RRE3zVYJsqComentariile lui Walberg au fost denunțate între timp de mai mulți congresmeni americani.

De exemplu, Haley Stevens, un democrat din Michigan apropiat de comunitatea pro-israeliană, a afirmat că afirmațiile lui Walberg prevestesc „iadul pe Pământ”.

„Să ameninți să folosești, să sugerezi folosirea sau, Doamne ferește, chiar să folosești arme nucleare, este o tactică de război inacceptabilă în secolul XXI”, a scris acesta pe „X”, fosta rețea de socializare Twitter.

Fostul congresman Justin Amash, un republican din Michigan cu origini palestiniene, a condamnat la rândul său comentariile lui Walberg, afirmând că ele nu pot fi apărate și sunt „reprobabile”.

Walberg a insistat însă în comunicatul remis presei că el a făcut de fapt apel la apărarea civililor.

„Raționamentul meu era exact opusul a ceea ce se transmite.

Cu cât se încheie mai rapid aceste războaie, cu atât mai puține vieți nevinovate sunt pierdute în focul încrucișat”, a declarat congresmanul din Michigan.

Lasă un răspuns