Turcia: furie față de invalidarea alegerii unui politician prokurd

Spread the love

Invalidarea alegerii unui primar din partea unui partid prokurd în favoarea partidului de guvernământ în Van, în estul Turciei, a stârnit marți furie până la Istanbul, potrivit AFP.

Reprezentantul ales al Partidului Egalității și Democrației Populare -DEM (fostul HDP), principalul partid prokurd din Turcia, câștigase totuși alegerile municipale cu o largă majoritate duminică, potrivit partidului său.

„Ministerul Justiției încearcă să confiște voința locuitorilor din Van.

Acesta este un puci politic”, a reacționat copreședintele DEM, Tuncer Bakirhan, la un miting în fața Înaltului Consiliu Electoral de la Ankara.

„Respingem decizia comisiei electorale provinciale din Van de a preda primăria orașului candidatului AKP”, a afirmat partidul într-un comunicat.

Abdullah Zeydan a fost ales duminică cu 55,48% din voturi în acest mare oraș cu majoritate kurdă, celebru pentru lacul său și situat în apropiere de frontiera iraniană, față de 27,15% pentru principalul său rival din Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a fost înfrânt în multe dintre marile orașe ale țării.

DEM, a treia forță politică ca mărime din parlament, a denunțat o decizie „ilegală” a comisiei electorale, care, potrivit acesteia, a contestat drepturile politice ale dlui Zeydan vineri, cu mai puțin de 48 de ore înainte de vot.

Partidul prokurd susține că, cu toate acestea, candidatul său „a îndeplinit toate procedurile legale necesare și a obținut validarea candidaturii sale de către Înaltul Comitet Electoral (YSK)”.

Sute de susținători s-au adunat în fața sediului partidului din Van pentru a-și exprima solidaritatea cu alesul, aruncând fumigene și instalând baricade, potrivit unor imagini furnizate de agenția de presă turcă DHA.

Lasă un răspuns