Papa Francis afirmă într-o nouă carte publicată marți că a găsit un aliat neașteptat în predecesorul său, Benedict al XVI-lea, în ceea ce privește parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex, relatează Reuters.
Francis a reafirmat în mai multe declarații publice opoziția Bisericii Catolice față de căsătoriile între persoane de același sex, dar s-a pronunțat ferm în favoarea protejării cuplurilor formate de acestea prin legi ale parteneriatului civil.
El a denunțat de asemenea legile care incriminează homosexualitatea, reiterându-și poziția asupra subiectului înaintea vizitei efectuate la începutul anului trecut în mai multe țări africane.
De altfel, experții consideră că o deschidere mai mare a Bisericii Catolice față de comunitatea LGBT în cei 11 ani de când papa Francisc a devenit liderul său este unul dintre pilonii pontificatului acestuia.
Însă Benedict al XVI-lea, un conservator din aripa tradiționalistă a Vaticanului, nu era cunoscut pentru astfel de simpatii.
Actualul lider al Bisericii Catolice afirmă în cartea „Papa Francisc.
Succesorul: Amintirile mele cu Benedict al XVI-lea” că predecesorul său l-a susținut când un grup de cardinali s-a plâns cu privire la pretinsele sale „erezii” privind parteneriatul civil.
„Au apărut la el la ușă și practic m-au pus sub acuzare și m-au acuzat în fața sa că susțin căsătoria de același sex”, relatează Francisc în cartea scrisă cu ajutorul jurnalistului spaniol Javier Martinez-Brocal.
Papa Francisc afirmă că Benedict al XVI-lea i-a ascultat pe reclamanți și apoi „i-a ajutat să distingă între lucruri”, spunându-le că pozițiile pe care el le-a exprimat privind parteneriatul civil nu sunt „nicio erezie”.
Francisc afirmase deja în februarie 2023 că Benedict a respins la un moment dat o plângere la adresa sa privind parteneriatele civile, însă nu a oferit la momentul respectiv alte detalii.
În noua carte papa Francisc respinge de asemenea zvonurile potrivit cărora ar fi existat vreodată fricțiuni între el și predecesorul său, care s-a stins din viață în 2022 după demisia sa neașteptată cu 9 ani înainte.
Actualul suveran pontif a confirmat însă că a avut o relație dificilă cu arhiepiscopul Georg Gaenswein, secretarul personal al lui Benedict și cel mai apropiat confident al său.
Gaenswein a publicat o carte critică la adresa lui Francisc la doar câteva ore după înmormântarea lui Benedict.
„Să publici o carte care mă atacă în ziua înmormântării, afirmând lucruri care nu sunt adevărate, este foarte trist”, a deplâns Francisc.
Printre altele, Ganswein a afirmat că papa de origine argentiniană „i-a frânt inima” predecesorului său atunci când a limitat utilizarea limbii latine în slujbele religioase, o practică pe care fostul suveran pontif, un catolic conservator, o încurajase.
După demisia lui din 2013, prima demisie a unui papă după o pauză de aproape 600 de ani, Benedict al XVI-lea a promis să trăiască „retras la mănăstire”, însă şi-a încălcat acea promisiune de mai multe ori, exprimându-se în mod public despre anumite subiecte considerate explozive, precum celibatul preoţilor catolici, în 2020.
În timpul acelei controverse, Georg Ganswein afirmă că a acţionat ca un fel de ţap ispăşitor: el a fost privat de papa Francisc de orice post executiv în cadrul Vaticanului, păstrând doar titlul de „prefect al casei pontificale”, o funcţie lipsită de importanţă.
„Rămâneţi acasă începând de astăzi.
Însoţiţi-l pe Benedict, care are nevoie de dumneavoastră, şi acţionaţi ca un scut”, i-ar fi cerut papa Francisc cu acea ocazie.
Monseniorul Ganswein a dezvăluit că a fost „şocat şi uluit” de îndepărtarea lui din structurile de conducere de la Vatican.
Atunci când i-a repetat acele cuvinte lui Benedict al XVI-lea, fostul papă ar fi făcut un comentariu jumătate în serios, jumătate în glumă: „Se pare că papa Francisc nu mai are încredere în mine şi a făcut din tine gardianul meu”.