Furnizorii nu au emis la timp facturile către zeci de mii de prosumatori pentru electricitatea injectată în rețea, ceea ce a dus la acumularea unor restanțe de peste 100 de milioane de lei, potrivit Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, care propune penalizarea furnizorilor pentru fiecare zi de întârziere.
„Zeci de mii de prosumatori din România nu primesc la timp facturile lunare pentru energia consumată și cea injectata în rețea și, în cazul multor furnizori de energie, întârzierile depășesc cu mult 12 luni, ajungând și la 24 de luni”, se arată într-un comunicat al asociației.
Prosumatorii au făcut către ANRE câteva mii de sesizări în total, în ultimii doi ani, însă singurul răspuns pe care l-au primit este că „problema se va rezolva”.
Prosumatorii atrag atenția că furnizorii primesc energia livrată de ei și o valorifică imediat, încasând bani lunar de la consumatorii arondați fiecărui furnizor în parte, însă, în același timp, emit facturi chiar și cu doi ani întârziere.
Conform legii, prosumatorilor li se plătește excesul de energie livrat în rețea în maximum 24 de luni de la data facturării.
S-a ajuns astfel la situații în care unii prosumatori care au injectat electricitate în rețea în anul 2022 și au primit factura în acest an vor primi banii abia în anul 2026, se mai arată în comunicat.
Contactat de HotNews.
ro, Dan Pîrșan, președintele asociației, a precizat că restanțele acumulate pe care le au furnizorii către prosumatori depășesc 100 de milioane de lei.
„Ne aflăm într-o situație absurdă care treneaza de aproape doi ani și acest lucru nu mai poate continua”, a spus el.
Asociația a semnalat acest lucru la ANRE, iar autoritatea a răspuns că a verificat furnizorii pentru nerespectarea prevederilor legate de emiterea facturilor către prosumatori și a dat amenzi de 520.
000 de lei către șase companii, una dintre ele fiind sancționată cu 360.
000 de lei.
„Propunem ca toți furnizorii de energie electrică din România care întârzie facturarea mai mult de 30 de zile din luna în care energia prosumatorilor a fost injectată în rețea să fie penalizați cu 0,2% pe zi din total factură și penalizarea să se scadă din totalul facturii.
Acest lucru ar duce la disciplinarea fiscală a furnizorilor și mai ales la eliminarea practicilor abuzive”, se mai arată în comunicatul prosumatorilor.
Acest lucru este luat în calcul de către ANRE, au mai spus aceștia.
Potrivit datelor ANRE, la finalul lunii ianuarie existau în România un număr de 114.
109 prosumatori, cu o capacitate instalată totală de 1.
502 MW.
Sursa foto: Dreamstime