Cum folosesc politicienii „banii de pe fundul sacului” ca să se pună bine cu presa

Spread the love

Studiu de caz din Tulcea: o anchetă publicată de PressOne „arată cum au procedat în ultimul mandat consilierii județeni Petre Badea (ALDE) și Valentin Moldoveanu (PSD) și viceprimarul orașului Tulcea, Dragoș Simion, ca să-și țină calde și cordiale relațiile cu ziariștii”.

„Utilizarea fondurilor publice pentru a cumpăra o acoperire mediatică pozitivă” este, susține publicația clujeană PressOne, un standard tot mai des întâlnit.

”Din ce în ce mai des, jurnaliștii nu mai chestionează puterea, ci o susțin”.

Siteul a investigat situația din județul Tulcea.

Sumele de bani vehiculate nu sunt impresionante.

Relațiile financiare sunt completate, însă, de raporturi de asociere între politicieni și jurnaliști, rezultă din informațiile prezentate de PressOne.

De pildă, povestea legăturii politică – fotbal – presă.

”La sfârșitul anului 2013, în municipiul Tulcea lua ființă o nouă echipă de fotbal, FC Delta Dobrogea, finanțată cu zeci de mii de lei de către Consiliul Județean și de alți sponsori locali.

Consiliul Director era alcătuit din șapte persoane, între care și jurnalistul Cristian Dogaru, conform actului constitutiv parafat și semnat de președintele CJ Horia Teodorescu, la acea vreme”.

„Dogaru a fost și jurnalistul desemnat „responsabil de animare” în cadrul Asociației Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării (FLAG Delta), conform unui document prezent pe site-ul ONG-ului.

Ca manager de proiect figura consilierul județean PSD Valentin Moldoveanu”, relatează PressOne.

„Dogaru a scris de-a lungul timpului mai multe articole pozitive care vizau asociația, promovând pe site-ul său de știri o campanie media de „Proiecte de succes prin FLAG Delta”, prin care primăriile din județ au obținut fonduri europene prin intermediul acestui ONG”, a constatat investigația PressOne.

”Dogaru a fost salariat FLAG Delta în perioada 2015-2022, conform declarațiilor sale de avere.

Asociația a fost înființată în 2010, la inițiativa CJ Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și alte asociații de pescari, având ca scop dezvoltarea sectorului piscicol.

Ca cercul să se închidă, „cuplul” Moldoveanu-Dogaru se regăsește și în Comisia programe și finanțări a Asociației Județene de Fotbal”.

(Foto: Dreamstime.

com)Investigația PressOne poate fi citită aici.

Lasă un răspuns