Cloudul privat guvernamental: Câți bani a alocat STS pentru principalul centru de date din București și când ar trebui să fie gata

Spread the love

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a început licitația pentru crearea centrului de date principal din București, care va găzdui infrastructura de cloud privat guvernamental, platformă IT care va deține minim 30 de sisteme IT ale autorităților publice și va furniza servicii electronice către populație.

Crearea centrului de date din București este estimată la peste 91,1 milioane de lei (fără TVA) și ar trebui finalizată în 8 luni de la atribuirea contractului.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a publicat săptămâna trecută anunțul de licitație pentru achiziția echipamentelor tehnologice pentru amenajarea centrului de date principal din București.

Contractul vizează inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare, instruire și acreditare incluse, de nivel Tier IV pentru acest centru de date.

În caietul de sarcini se menționează că acest prim centru de date principal din București „va asigura găzduirea sistemelor informatice aparținând autorităților publice care deservesc cetățenii/mediul de afaceri și reprezintă o facilitate care găzduiește și alte sisteme informatice și de comunicații aparținând STS”.

Cloud-ul privat guvernamental va funcționa în patru centre de date în București, Brașov, Sibiu și Timiș, iar cheltuielile cu infrastructura IT depășesc 2,2 miliarde de lei, potrivit unei hotărâri adoptate anul trecut de Guvern.

De altefel STS a început licitațiile pentru crearea infrastructurii de cloud încă din primăvara anului trecut.

În toamna anului trecut, Ministerul Digitalizării a transmis către HotNews.

ro situația licitațiilor lansate ori care urmau a fi lansate pentru operaționalizarea cloudului privat guvernamental, dar și obligațiile asumate prin PNRR.

Pentru detalii citește: Peste 1 miliard de euro pentru cloud-ul guvernamental? Cum s-a încurcat în cifre ministrul PSD al Digitalizării și ce licitații au începutSursa foto: Dreamstime.

com

Lasă un răspuns