Chirurgia varicelor – când este recomandată și care sunt beneficiile asupra sănătății vasculare? (P)

Spread the love

 Varicele sunt vene largi, proeminente, palpabile și vizibile la suprafața pielii, în zona coapsei și a gambei.

Acestea reprezintă manifestarea locală a bolii varicoase, afecțiune care este caracterizată printr-un proces degenerativ al peretelui venos.

 Atât femeile, cât și bărbații se pot confrunta cu această afecțiune, însă frecvența bolii este mai mare la femei (60%), versus 40% la bărbați.

Varicele apar, în cele mai multe cazuri, la pubertate, iar frecvența lor crește cu 15-30% după vârsta de 25 de ani și ajung la un maximum între 40-60 de ani.

 Am analizat într-un interviu cu Dr.

Mariana Matei, medic chirurg cu experiență în chirurgia vasculară, despre cum pot fi tratate varicele prin intervenții chirurgicale, când sunt acestea necesare și care sunt posibilele riscuri pentru pacienți.

 Când este necesară chirurgia varicelorConform Dr.

Mariana Matei, principalele simptome care ar trebui să îi îndemne pe pacienți să ia în considerare o intervenție chirurgicală sunt: apariția dilatațiilor venoase mari la nivelul membrelor inferioare, durerea la nivelul membrelor inferioare determinată de edemul și staza venoasă, modificări de culoare la nivelul tegumentului gambelor, prurit (mâncărime) local și apariția ulcerului varicos.

Cum este afectată viața pacientului de apariția varicelorMedicul precizează că în lipsa unui tratament chirurgical, calitatea vieții pacientului poate fi afectată prin dureri resimțite la membrele inferioare și creșterea dimensiunii gambelor datorită stagnării sângelui în venele dilatate.

Treptat, aceste simptome vor îngreuna activitățile zilnice sau profesionale ale persoanei.

De asemenea, aspectul varicelor poate genera schimbări de natură fizică dar și psihică, emoțională (anxietate, depresie), care se pot reflecta în interacțiunile sociale sau în viața de familie.

 Factorii care determină dezvoltarea varicelorCei mai comuni factori care favorizează apariția varicelor sunt, conform medicului, cei genetici – dacă ambii părinți au varice atunci aproape toți descendenții se vor confrunta cu această afecțiune mai târziu în viață și cei legați de riscul ortostismului prelungit (statul prelungit în picioare sau pe scaun), de nașterile multiple în cazul femeilor sau de obezitate.

Proceduri non-chirurgicale de tratamentÎn cazul venelor mici, superficiale și vizibile la nivelul membrelor inferioare, există procedura numită scleroterapie care presupune injectarea unei subtanțe chimice (sclerozant).

Aceasta va irita peretele intern al vasului determinând o reacție inflamatorie care va închide vasul.

Dr.

Mariana Matei precizează că această opțiune de tratament este indicată următoarelor tipuri de vene: vene “în pânză de păianjenˮ, vene reticulare și vene varicoase cu dimensiuni peste 2,5 mm.

 Tehnici chirurgicale pentru tratarea varicelorDacă dimensiunea varicelor impune tratementul chirurgical, există tehnici speciale pe care Dr.

Mariana Matei le recomandă, precum:Flebectomia, procedura care presupune efectuarea unor incizii multiple minime, ce determină o vindecare cu aspect estetic bun, recuperare rapidă și fără complicații.

Ablația cu radiofrecvență, în care se utilizează energia de radiofrecvență cu ajutorul unui cateter ce se introduce în vena safenă și închide definitive vena cu ajutorul căldurii.

 Fotocuagularea cu laser, procedură asemănătoare cu ablația cu radiofrecvență, însă care utilizează energia laser pentru închiderea venei safene.

 Tratamentul chirurgical, care presupune  ligatura venei safene, apoi extragerea ulterioară a acesteia prin incizii minime la nivelul coapsei și gambei, pentru îndepărtarea pachetelor varicoase.

În ceea ce privește recuperarea, medicul menționează că în stadiile avansate a unei boli varicoase, recuperarea poate să dureze până la 4 săptămâni, în timp ce în stadiile incipiente, unde intervenția este minim invazivă, recuperarea se realizează până la 2 săptămâni.

 Riscurile intervențiilor chirurgicale pentru varice și cum pot fi ele reduseConform Dr.

Mariana Matei, există riscuri asociate cu intervențiile chirurgicale, însă acestea pot fi minimizate dacă sunt respectate anumit condiții.

Spre exemplu, apariția edemului – umflarea gambei și a coapsei poate fi evitată prin disecția atentă la nivelul crosei venei safene cu leziuni minime ale vaselor limfatice, iar apariția hematoamelor poate fi redusă prin contenția cu ciorap elastic.

Beneficiile tehnologiei avansate în chirurgia varicelorApariția tehnicilor minim invazive și evoluția tehnologiei au permis efectuarea intervențiilor chirurgicale pentru afecțiunile varicoase în regim ambulator sau cu necesitatea de internare de doar 1 zi.

Dincolo de reducerea complicațiilor postprocedurale și recuperarea mult mai rapidă a pacienților, Dr.

Mariana Matei precizează un alt beneficiu foarte important, și anume rezultatul estetic care are un impact psihologic foarte puternic asupra pacienților.

Recomandări pentru sănătatea vascularăPentru prevenirea apariției varicelor, Dr.

Mariana Matei recomandă evitarea perioadelor îndelungate de stat în picioare sau pe scaun, purtarea ciorapilor elastici compresivi recomandați de medicul specialist, Menținerea unei greutăți corporale în limite normale, activități fizice regulate fără efort intens (mers pe jos sau înot) și controlul periodic anual la un medic specialist chirurg vascular.

 Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns